حساسیت ISO چیست و چگونه بر عکس های شما تاثیر می گذارد

۱

حساسیت ISO

عبارت ISO خود مخفف یک اصطلاح تحت عنوان International Standards Organization است و نرخ ISO همراه با سرعت شاتر و تنظیمات دریچه دیافراگم سه المان اصلی تعیین کننده‌ی میزان نوردهی به فیلم عکاسی یا سنسور دوربین دیجیتال هستند. نرخ ISO که از ۲۵ تا ۶۴۰۰ (و حتی بیشتر از آن) متغیر است، بیانگر حساسیت به نور است. هرچقدر این عدد کمتر باشد، فیلم یا حسگر تصویر به نور حساسیت کمتری دارد. به همین شکل با بیشتر شدن این مقدار حساسیت به نور بیشتر می‌شود، در نتیجه در محیط‌های تاریک نیز می‌توان انتظار عکس های مناسبی داشت.

۲

حساسیت ISO و نویز عکس

در مورد فیلم‌های عکاسی باید گفت که پایین بودن عدد ISO به معنی ریزتر و ظریف‌تر بودن دانه‌ها و المان‌های تشکیل دهنده‌ی فیلم نیز بود و در نتیجه تصویر روان و تمیزتری به دست می آمد. به همین منوال فیلم با عدد ISO بالاتر دارای دانه‌های نمکی بزرگ‌تری بود که تصاویر دانه دانه یا زمخت‌تری را به دست می‌داد. در عکسبرداری دیجیتال منطق مشابهی اعمال شده است. هر چقدر عدد ISO پایین‌تر باشد، سنسور تصویر حساسیت کمتری خواهد داشت و در نتیجه تصویر روان‌تر (یکدست‌تر) خواهد بود؛ چرا که نویز دیجیتال کمتری در آن ظاهر خواهد شد. هر چه عدد ISO بالاتر باشد (و حساسیت بیشتر شود) سنسور تصویر قوی‌تر کار خواهد کرد و تصویری دقیق خواهد گرفت که در آن نویزهای دیجیتال (نقاط رنگی رنگی موجود در تصویر) نیز ثبت خواهند شد. بنابراین نویز دیجیتال چیست؟ هرگونه سیگنال نوری که از سوژه ساطع نشده باشد و در نتیجه رنگی تصادفی روی عکس ایجاد کند.مهندسان دوربین‌های دیجیتال سنسورها را طوری طراحی کرده‌اند که در ISOهای پایین (همانند یک فیلم) بهترین عملکرد را داشته باشند. در اکثر دوربین‌های دیجیتال مقدار ISO استاندارد کمینه ۱۰۰ است، البته برخی از دوربین‌های DSLR دارای ISO 50 یا حتی ۲۵ نیز هستند. نکته دیگر در خصوص دانه‌ها؛ در عکسبرداری غیردیجیتال قدیمی، بسیاری از عکاسان به اشکال خلاقانه و هنرمندانه‌ای از این دانه‌ها برای تاثیرگذاری روی حالت نهایی عکس استفاده می‌کردند. متاسفانه به دلیل ماهیت نویز دیجیتال (که به صورت نقاط تصادفی رنگی در تصویر هستند)، این موارد به شدت نامطلوب به حساب می‌آیند. البته برخی عکاسان راه‌های خلاقانه‌ محدودی برای استفاده از این نویزهای دیجیتال پیدا کرده اند. شاید شما هم دوست داشته باشید به این گروه نادر بپیوندید.

۳

سرعت ISO و تاریِ حرکت

مقادیر پایین‌تر ISO منجر به ساخت تصاویر با دقت رنگ بالا، روان و بسیار مطلوب می‌شوند. این نیازمند شرایط نوری مناسب است. سوژه هایی وجود دارند که تمایل دارید از آنها در شرایط نوری تاریک عکس بگیرید، یا می خواهید از یک جسم که با سرعت زیاد در حرکت است عکس بیاندازید. در هر دو این حالات نیاز دارید که مقدار ISO را بالاتر ببرید که بتوانید این تصاویر را با نوردهی مناسب و کافی ثبت کنید. علیرغم فیلم‌، می‌توانید مقدار ISO در یک دوربین دیجیتال را با فشردن یک دکمه بالا ببرید. در نتیجه با ISO بالاتر می‌توانید از سرعت‌های شاتر بالاتر نیز استفاده کنید تا تاری ناشی از حرکت یا لرزش دوربین حذف شود. البته اگر تمایل دارید از تاری حرکت با مقاصد هنرمندانه استفاده کنید، باید ISO را کاهش دهید و سپس با کاهش سرعت شاتر (به سرعت‌های کمتر از ۱/۳۰ ثانیه) به تاری مطلوب خود خواهید رسید و از طرفی نویز کم تری نیز مشاهده خواهید کرد.

۴

سرعت ISO و اندازه سنسور تصویر

اندازه سنسور تصویر در دوربین‌های دیجیتال مشخص می‌کنند که چه تنظیماتی برای ISO کمترین میزان نویز دیجیتال را فراهم خواهند کرد. باید درک صحیحی از اندازه سنسور تصویر داشته باشید و آن را از شمارش پیکسل‌ها مجزا بدانید. اندازه سنسور تصویر ابعاد فیزیکی واقعی سنسور است که برای بسیاری از دوربین‌های دیجیتال تاریخ کمتر از ۳۵ میلیمتر بوده است. در دوربین‌های ببین و بگیر، این سنسور بسیار کوچک و در اکثر دوربین‌های DSLR این سنسور به اندازه یک فیلم APC ( اندازه ۲۳ در ۱۵ میلیمتر) بوده است. ابعاد کوچکتر برای سنسور تصویر موجب تولید نویز دیجیتال بیشتر در ISOهای بالا (مثلا ۸۰۰) می‌شود. در حال حاضر بسیاری از تولیدکنندگان DSLR سنسورهای تصویر را به اندازه یک فریم فیلم ۳۵ میلیمتری (به نام فول فریم Full Frame) تولید می‌کنند. سنسور فول فریم بزرگ‌تر، اجازه می‌دهد که تعداد پیکسل بیشتر و بزرگتری در یک سنسور تصویر جمع شوند و در نتیجه برای تنظیمات ISO حتی تا ۱۶۰۰ نیز عکس های بدون نویز، روان و دقیقی ارائه خواهد کرد. در سنسورهای فول فریم پیکسل‌های بزرگتر، بیشتر به نور حساس هستند در نتیجه انرژی الکتریکی مورد نیاز برای ایجاد ISO 800، به اندازه یک سنسور کوچکتر باعث ایجاد نویز دیجیتال نمی شود. دوربین های دیجیتال فول فریم یار شما در شرایط کم نور و جلوگیری از تولید نویز زیاد هستند.

۵

کیفیت عکس و حساسیت ISO

باید همواره به یاد داشته باشید که هر چه نرخ ISO پایین‌تر باشد، کیفیت عکس بهتر خواهد شد. در حالی که بیشتر دوربین های دیجیتال تنظیم ISO خودکار دارند (Auto ISO)، تنظیم دستی ISO توصیه می شود چراکه تنظیم خودکار ممکن است ISO را بالاتر انتخاب کرده و در نتیجه نویز بیشتری تولید کند. افزایش مقدار ISO روی کیفیت عکس شما به دو شکل تاثیر خواهد گذاشت: ۱) تمایز بین جزئیات ظریف کمتر دیده خواهد شد. ۲) وقتی عکس را بزرگنمایی می‌کنید و نسخه‌های پرینت شده از آن تهیه می‌کنید، یا هنگامی که عکس را به صورت jpeg ذخیره می‌کنید (که فشردگی زیادی روی عکس اعمال می‌کند)، سطح بالای نویز خودنمایی خواهد کرد.

ت

تنظیمات پیشنهادی

همانطور که قبلا نیز بیان شد هر چه ISO پایین‌تر باشد، عکس روان‌تر، تمیزتر و بهتر خواهد بود. عکس هایی با مقدار ISO پایین رنگ‌های دقیق‌تری دارند. مقدار ISO بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ بهترین تصویر خروجی را به شما خواهد داد و این بستگی به طراحی و اندازه سنسور تصویر شما دارد. در برخی طراحی‌ها حتی تا ISO برابر با ۴۰۰ نیز تصویر مناسبی در اختیار عکاس قرار می‌گیرد و امکان بزرگنمایی آن تا حد زیادی فراهم می شود.

ج

جمع‌بندی

حساسیت حسگر تصویر به نور (ISO) همواره با نوعی سبک و سنگین کردن شرایط همراه است. به عنوان مثال ممکن است نیاز داشته باشید برای پایین نگه داشتن مقدار ISO، از منابع نوری بیشتری استفاده کنید. و اگر با شرایط نوری نامناسب روبرو شدید (مثلا نور کم) یا نیازمند سرعت‌های بالاتر شاتر بودید، باید یک دستی و کیفیت عکس را تا حدودی فدای استفاده از ISO بالاتر کنید. به بیان دیگر ISO را افزایش دهید و خود را برای عواقب آن آماده کنید (نویز دیجیتال)، زیرا راه دیگر (ISO پایین) از دست دادن عکس است.

نظرات شما

  1. سعید

    ۲۷ دی ۱۴۰۱

    ممنون از راهنماییها ومطالب جالبی بود

  2. مهران

    ۱۶ تیر ۱۳۹۸

    سازمان بین الممللی استاندارد چه ربطی به حساسیت با نور داره. نتیجه عدم آگاهی و مقالات چند تکه این میشه.

    1. سامان نویسنده

      ۱۹ تیر ۱۳۹۸

      درود بر شما

      این مقاله از مطالب اولیه سایت لنزک می باشد که نیاز به بازنشر دارد چراکه دقت مقالات منتشر شده کنونی سایت را ندارد.

      منظور، استاندارد فیلم های عکاسی است که توسط این سازمان (ISO) تعیین شده و امروزه در دوربین های دیجیتال به میزان حساسیت سنسور دوربین به نور اشاره دارد که همچنان از همان واژه ISO فیلم، دوربین های فیلم خور گرفته شده است.

      https://www.bizmanualz.com/implement-iso-quality/what-does-iso-mean.html

  3. آرش زمانی

    ۲۵ مرداد ۱۳۹۷

    مطلب مفید و قابل درکی بود ممنونم

  4. محمد جواد

    ۱۵ اسفند ۱۳۹۶

    ایت در گوشی های ایفون هم میتوانisoرو تنظیم کرد؟

  5. محمد جواد

    ۱۴ اسفند ۱۳۹۶

    با سلام خدمت شما.من چون خیلی به عکاسی و فیلم برداری علاقه دارم.یه دوربین برای عکاسی دارم ولی میخوام یه گوشی هم بخرم برای عکاسی و فیلم برداری،به نظر شما سامسونگ A7 2017 برای عکاسی مناسب هست و عکس های بهتر و با کیفیت میگیره یا آیفونseیا آیفون۶s?اگه میشه من رو در این زمینه راهنمایی کنید
    و یه سوال دیگه از شما داشتم که آیا گوشی های ایفون هم میتوان میزانisoو چیز های دیگه رو تغیر داد؟
    ممنون از سایت خوبتون

  6. Mostafa Njf

    ۲ آذر ۱۳۹۶

    واقعا دست مریزاد . خدا قوت مطالب و شیوه بیان آنها فوق العاده است

  7. سعید

    ۲۹ فروردین ۱۳۹۶

    سلام دوستان عزیز
    از سایت شما کمال تشکر دارم ولی International Standards Organization به معنی سازمان جهانی استاندار است و اصلا ارتباطی با ISO در عکاسی به معنی حساسیت دوربین به نور ندارد و این اشتباه در اکثر سایتها رواج پیدا کرده امیدوارم شما اصلاح کنین متشکر

  8. علی محبّی

    ۲۹ اسفند ۱۳۹۵

    سلام خدمت شما . مقاله بسیار کاربردی و مفید و عالی بود مرسی از شما و همکاران گرامیتان

    می خواستم بدانم که آیا با بالا ترین iso گوشی lg g4 که ۳۲۰۰ است می توان از ستارگان آسمان عکس گرفت . اگر مقاله ای مربوط با عکاسی از ستارگان دارید بی زحمت معرفی کنید .

    خیـــلی مـــمــون

    1. مهدی

      ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۸

      برای عکاسی از سترگان سرعت شاترو تو دو ۳ ساعتقرار بدین در پایه بدون لرزش

    1. سامان نویسنده

      ۱۳ اسفند ۱۳۹۵

      سلام خدمت شما

      سپاس فراوان از اینکه برای سایت خودتان نوشته و دیدگاه ارزشمندتان را به اشتراک می گذارید.

      همیشه موفق باشید

  9. برسام

    ۱۰ بهمن ۱۳۹۵

    سلام
    اگه iso بالا باعث نویز و تاثیر منفی روی عکس میشه پس چرا برای دوربین ها رنج iso میزارن؟ نمیشه روی عدد ۱۰۰ ثابت باشه؟

    1. Tiaam

      ۲۲ خرداد ۱۳۹۶

      با ایزوی بالا عکس های خلاقه هم میشه گرفت ?

  10. میثم

    ۵ آذر ۱۳۹۵

    ممنونم از توضیحات جامعتون

  11. وحید

    ۲۹ شهریور ۱۳۹۵

    خیلی ممنون، خیلی کاربردی بود.

  12. sina

    ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۵

    سلام.توضیحات خیلی ابتدایی بود.کاش توضیح میدادین که وقتی ما ایزو رو میبریم بالا چه اتفاقی تو سنسور میفته که باعث بوجود اومدن دانه های نویز میشه.تو نگاتیو توضیح دادین ولی تو دیجیتال من چیزی ندیدم.ممنون

    1. bidar

      ۲ تیر ۱۳۹۵

      سلام واقعاممنونم اززحماتتون ،مرسی


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *