نکات عکاسی آسمان در شب

آسمان شب متغیر است. برخی شب‌ها خاکستری است و برخی شب‌ ها مملو از ستاره در حالی که در شب‌های دیگر ابرها در حرکت هستند. سرعت‌های شاتر طولانی کلید اصلی ثبت تصاویر عالی و زیبا از آسمان در شب هستند، پس صبور باشید تا این طبیعت دوم را کشف کنید.

۱

مسیر ستارگان

با توجه به چرخش زمین حول محور خود، به نظر می‌رسد که نور ستارگان در مسیر های دایره ای حرکت می کنند. این حرکات پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه قابل مشاهده اند. در نتیجه می‌توانید آنها را با استفاده از دوربین خود به صورت یک رد پا ثبت کنید. به منظور عکس گرفتن از این اثر جادویی نیاز به یک سه پایه محکم دارید و البته صبر زیاد. فوکوس لنز خود را به بینهایت منتقل کنید و دوربین را روی حالت دستی یا حالت B – Bulb قرار دهید . با استفاده از یک ثبت طولانی حرکت ستارگان را ثبت خواهید کرد. نوردهی روی حسگر می تواند به مدت چند دقیقه تا حتی چند ساعت ادامه یابد. اگر چند نکته را در ذهن داشته باشید، مثل زمان بندی، ترکیب (composition) و توان باتری، قادر خواهید بود که به سادگی چنین عکسی بگیرید.

۲

مکان درست را پیدا کن

بهترین مکان برای مشاهده و ثبت آسمان در شب، حاشیه شهرها و روستاها است چرا که نور مصنوعی که در شهرها تولید می‌شود موجب آلودگی نوری تصویر شما می‌شود. نیاز دارید که از این نورهای مصنوعی به دور باشید تا بتوانید ستارگان را به خوبی ببینید. یک آسمان کاملا تیره ایده‌آل است اما نور مصنوعی آسمان را از تیرگی مطلق بازمی‌دارد. بسیاری از تازه کاران با باز نگهداشتن شاتر تا بیشترین زمان ممکن سعی در گرفتن عکس از بلدترین مسیر ستارگان دارند، در حالی که آنها اثر نور محاصره شده موجود در آسمان روی عکس را دست کم می گیرند که گاهی تشخیص آن هم دشوار است. علاوه بر این نورهای دیگر (مثل مهتاب) موجب می‌شوند که در تصاویری با سرعت شاتر طولانی، تصویر روشن شود. دلیل این امر هم این است که با باز نگهداشتن شاتر به مدت ۲۰ دقیقه آن هم یک ساعت پس از غروب آفتاب، دوربین احساس میکند عکسی را در طول روز می‌اندازد. عکسی در یک شب با ماه کامل به مدت ۱۰ دقیقه نیز مشابه یک عکس در روز خواهد بود. در نتیجه بهترین راه این است که سعی کنید در یک شب با ماه جدید (هلال کوچک ماه) یا درست قبل از طلوع ماه چنین عکس هایی را بگیرید. نور ترکیب شده از ستارگان در این زمان‌ها واضح ‍‌تر خواهد بود و عکس عالی خواهد شد.

۳

از سرعت شاتر طولانی استفاده کن

عکس گرفتن در شب با نوردهی طولانی، نوردهی با مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر چرخش زمین را نشان خواهد داد. شما به لنزی با زاویه عریض نیاز خواهید داشت و یک سه پایه محکم نیز بخش ناگزیر کار است. از دکمه شاتر سیمی (Cable release) برای جلوگیری از هرگونه لرزش دوربین، که عکس شما را خراب خواهد کرد استفاده کنید. لنز دوربین را به بینهایت فوکوس کنید و دوربین را روی حالت عکاسی B – Bulb بگذارید. دریچه دیافراگم را روی f/4 تنظیم کنید و به منظور باز شدن شاتر، دکمه شاتر را فشرده و نگه دارید. باید ISO را ۱۰۰ در نظر بگیرید تا نویز دیجیتال به کمترین مقدار خود برسد چرا که آسمان تیره است و نویز دیجیتال در صورت وجود به شدت خودنمایی خواهد کرد. به منظور تکمیل عکس پس از زمان مورد نظر خود دکمه شاتر را رها کنید.

۴

شفق و نورهای قطبی

“شفق قطبی (به انگلیسی: Aurora) یکی از پدیده های جوی کره زمین است. شفق سرخی افق پس از غروب خورشید است. شفق‌های قطبی نورهای زیبایی هستند که به طور طبیعی در آسمان دیده می‌شوند. که معمولاً در شب و در عرض‌های جغرافیایی قطبی به چشم می‌خورند. آنها در یونوسفر تشکیل می‌شوند و سپیده دم قطبی قابل مشاهده هستند. در عرض جغرافیایی قطب شمال به آنها شفق‌های شمالی نیز گفته می‌شود.”

عکس گرفتن از پدیده جوی شفق های شمالی برای عکاسان یک چالش محسوب می شود. دلیل آن تغییرات مکرر و تماشایی شدت روشنایی نور است. ذرات خورشیدی پرانرژی به سرعت حرکت می‌کنند و گاهی نیز پهان می‌شوند و در چنین حالتی نمی‌توان از آنها عکس گرفت. البته اگر نکاتی که اینجا بیان می‌شود را به کار گیرید احتمالا می‌توانید یک شفق شمالی را ثبت کنید. دوربین خود را روی یک سه پایه خیلی محکم قرار داده و آن را برای نوردهی‌های طولانی آماده کنید. ISO را در محدوده ۱۰۰ تا ۴۰۰ قرار دهید. سرعت شاتر را می‌توانید با توجه به میزان نور موجود تا ۳۰ ثانیه نیز تنظیم کنید. بر نورسنج‌های داخلی دوربین اتکا نکنید چرا که برای نور روز بهتر کار می کنند. هر لنزی برای چنین تصویری از شفق قطبی مناسب خواهد بود اما بهتر است که لنزهای سریع‌تر و با زاویه عریض‌تر انتخاب کنید.

۵

آسمان‌های ابری

هنگامی که نور کم می‌شود، به آسمان ابری نگاه کنید. رنگ‌ها و ترکیب آنها را در ابر نظاره کنید. حتی زمانی که تاریک است نیز باید سعی کنید از یک فیلتر لنز ۸۰A (سرد کننده‌ی رنگ آبی)، برای تشدید رنگ آبی آسمان استفاده کنید و رنگ زرد نشات گرفته از نورهای مصنوعی را حذف کنید. از لنز عریض و زمان نور دهی طولانی تر استفاده کنید. چند عکس آزمایشی بگیرید و سپس با دقت آن ها را روی دوربین دیجیتال خود بررسی کنید. باید بتوانید تصمیم بگیرید که بهترین تنظیم نوردهی برای ثبت یک آسمان ابری چیست.

ت

تنظیمات پیشنهادی

نورسنجی بعد از تاریک شدن هوا یک معضل است. پس مطمئن شوید که از بهترین گزینه برای شرایط خاص خود استفاده می‌کنید. در شرایطی که هم روشن و هم تاریک هستند، بهتر است از نورسنجی نقطه‌ای استفاده کنید. اگر تاریکی مطلق است می‌توانید از نورسنجی میانی (center weighted metering) استفاده کنید. به هیچ وجه از فلاش استفاده نکنید چرا که عکس نهایی شما را با نوردهی بیش از حد به یک ناحیه خراب خواهد کرد. حالات تنظیم دستی و Bulb نیز برای گرفتن عکس در چنین شرایطی مناسب هستند.

الف

ابزار پیشنهادی

آسمان شب را همواره باید با یک سه پایه ثبت کرد. فراموش نکنید که یک دکمه کابلی یا نوع بی سیم آن را خریداری کنید که به کمک آن عکس بگیرید چراکه گرفتن برخی عکس ها ۳۰ ثانیه یا حتی بیشتر طول می کشد. لنز شما به صورت ایده‌آل باید امکان فوکوس بینهایت داشته باشد و دوربین شما نیز باید قابلیت قفل آینه‌ را داشته باشد – قابلیتی که در آن آینه‌ی دوربین قبل از باز شدن شاتر کنار می‌رود. این ویژگی لرزش ناشی ضربه آینه هنگام باز شدن شاتر را از بین می برد. لنز عریض بهترین گزینه برای آسمان شب است و مقداری زوم آن را فوق العاده خواهد کرد.

ج

جمع‌بندی

هنگام عکس گرفتن از آسمان در شب به یاد داشته باشید که صبر موردی حیاتی است که باید با حساس شدن روی ترکیب عکس و تصمیم گیری در خصوص تغییرات به منظور بهتر شدن عکس همراه باشد. همانطور که قبلا نیز بیان شد فرآیند پیدا کردن طول (زمانی) مناسب برای نوردهی چیزی است که باید به صورت آزمون و خطا بدست بیاید (این مورد با تغییر دادن طول لنز، سرعت شاتر و تنظیمات دریچه دیافراگم حاصل می‌شود). در نوردهی‌های طولانی بیشتر از ۳۰ ثانیه یک دکمه از راه دور کابلی برای گرفتن عکس‌های دقیق و ظریف الزامی است. برای ایجاد تنوع بیشتر و زیبایی دوچندان می‌توانید از حالات سیاه سفید هم استفاده کنید. اگر هوا سرد است به خوبی لباس بپوشید چرا که نشستن در هوای سرد امان شما را خواهد برید. یک چراغ قوه به همراه داشته باشید تا بتوانید در تاریکی، دوربین خود را تنظیم کنید. هر چه عکس‌ های بیشتری از آسمان در شب بگیرید، بهترین روش های عکاسی از آنان را نیز خواهید یافت.

نظرات شما

  1. Faezeh

    ۷ دی ۱۳۹۶

    دوستان کسی میتونه کمک کنه برای عکاسی از ستاره مخروطی

  2. مریم

    ۱۷ اسفند ۱۳۹۵

    یک سوال
    بهترین دوربین برای عکاسی آسمان شب چیه؟پ
    با تشکر

    1. حامد

      ۱۵ مهر ۱۳۹۷

      سلام . دوربین های فول فریم با لنز واید

  3. sina

    ۲۲ شهریور ۱۳۹۵

    دوستان اگر میشه یک راهنمایی کوچیک منو بکنید…
    در عکاسی آسمان شب بعضی از عکس ها یک نفرو میزاریم که انگار داره ستاره هارو نگاه میکنه و این عکس ها معمولا اگر بخوایم ستاره ها کاملا دیده بشن حدود نیم ساعت تا یک ساعت حالا کمتر بیشتر طول میکشه …
    وقتی همچین عکسایی رو میخوایم بگیریم یعنی باید اون سوژه ای که داره ستاره هارو میبینه حدود نیم ساعت تا یک ساعت حالا کمتر بیشتر یکجا ثابت باشه؟؟؟!

    1. amin

      ۵ بهمن ۱۳۹۵

      میتونه ۳۰ثانیه آخر بره مکان مورد نظر وایسه که دیگه نوری نمونه اونجا
      و همچنین میتونین اول عکس اصلیرو بگیرین و یه عکس دیگه توی همون کادر با تایم کمتر در حدی که واضح باشه از طرف بگیرین و بعدا با فوتوشاپ به عکس اضافش کنین

  4. الینا

    ۳ شهریور ۱۳۹۵

    سلام من ۱۴ سالمه و عکاسی رو خیلی دوست دارم میخواستم بدونم با دوربین caonon powershut SX530hs هم میتونم از اسمان عکس بندازم یا نه ممنون

  5. javad_70

    ۱۷ مرداد ۱۳۹۵

    سلام
    دوستان کسی میدونه حالت Bulb در دوربین تا چه مدت باز میتونه بمونه؟
    اگه تو این حالت زیاد باز بمونه به سنسور و چیزای دیگه دوربین آسیب میزنه یا نه؟(مثلا ۴۵ دقیقه شاتر باز بمونه.)
    ممنون میشم کسی که آگاهی داره راهنماییم کنه.

  6. مهدی

    ۲۴ خرداد ۱۳۹۵

    برای عکاسی از سنارگان و ثبت رد حرکت انها من یک سوال دارم و راهنمایی میخاهم..طبق مطالب این سایت و سایت های دیگر دو روش برای به تصویر کشیدن رد حرکت ستارگان میتوان به کار گرفت
    در روش اول ثبت یک عکس با زمان نوردهی طولانی در حد ١٢٠ دقیقه تا حتی ١٨٠ دقیقه که نمونه عکس هایی هم با این شرایط نوردهی در همین جا هست
    و روش دوم ثبت تعداد شات های بالا مثلا ١۵٠ یا ١٨٠ عکس با نوردهی های منظم و سرعت شاترهای ٢٠ تا ٣٠ ثانیه برای هر عکس
    و نهایتا ترکیب این شاتها با هم در فتوشاپ
    الان سوال من این است که از کدام یک از این دو روش بهتر و مناسبتر برای ثبت حرکت رد ستارگان است؟؟؟؟

    1. سامان نویسنده

      ۲۶ خرداد ۱۳۹۵

      با سلام

      معمولا برای کاهش فشار و ریسک آسیب دیدن سنسور در نوردهی های خیلی طولانی

      روش ترکیب شات های کوتاه تر توصیه می گردد.

      موفق باشید

  7. مهدی

    ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۵

    من قبلا گرفتم ریال گزینه b به شما کمک میکنه هر چند دقیقه که دلتون میخواد عکس بگیرید ، بستگی به شما داره که چقدر دستتون رو روی شاتر قرار میدید
    عکسهای خوبی میشه گرفت امتحان کنید

  8. کامی

    ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۵

    سلام
    کسی می دونه بهتره بر روی کدوم صورفلکی دوربین باید تنظیم بشه؟

    1. عکاس

      ۵ خرداد ۱۳۹۵

      بستگی داره بخواهید چه عکسی بگیرید ، اگه منظورتون حالت چرخش توی تصاویر این مطلب هست ، مرکز چرخش تقریباً نزدیک به ستاره قطبیه ولی همیشه هم لازم نیست مرکز چرخش تو تصویر باشه مثل تصویر بخش سه همین مطلب ، علاوه بر این یه پیشنهاد عالی هم دارم ، دوستان عکاسی از صورت فلکی شکارچی رو از دست ندید ، از روش استک کردن و کاهش نویز استفاده کنید که در این صورت حتی می تونید از orion cloud complex هم بدون استفاده از تلسکوپ و تجهیزات نجومی عکس بگیرید.

  9. رضا

    ۱۴ بهمن ۱۳۹۴

    سلام بنده تازه کار هستم تو عکاسی نجومی میخواستم اگه میشه بگین چه طوری با دوربین دوچشمی عکس نجومی بگیرم دوربینم فعلان ۲۰ در ۵۰ چه تنظیماتی دوربینم میخواد ایزو رو چند بزارم ممنون میشم بگید

  10. حامی

    ۹ بهمن ۱۳۹۴

    سلام
    آیا همه دوربینهای DSLR قابلیت تنظیم سرعت شاتر تا ۱۵۰ دقیقه رو دارن ؟

    1. یاسین

      ۹ اردیبهشت ۱۳۹۵

      با سلام
      تا جایی که بنده بررسی کردم حداقل سرعت شاتر در دوربین هایی که در بازار وجود دارد ۳۰ ثانیه است و امکان اینگونه تصویر برداری وجود ندارد. با توضیحاتی که دوستان دادند هم به نظر کار عاقلانه ای نمیرسد که با این کار به دوربین آسیب برسانیم
      بهترین است برای تصویر برداری نجومی از دوربینهای آنالوگ استفاده کرد!

      1. وحید

        ۲۸ آذر ۱۳۹۵

        با سلام
        دوستان تقریبا تمام دوربین هایش dslr در بازار قدرت باز نگهداشتن شاتر را تا هر زمان به باطری شما اجازه بدهد دارند.
        نکته دوم با مراجعه به چندین مقاله متوجه شدم من باز ماندن شاتر تاثیربدی بر بدنه و لنز شما نمیگزارد.
        و همچنین بهترین بهترین روش عکاسی نجومی استفاده از شاتر طولانی است.
        برای بیشتر از شاتر ۳۰ ثانیه باید قسمت bulb را انتخاب کنید.

  11. mrmkh1379

    ۱۲ دی ۱۳۹۴

    عععععععععااااااااالللللللیه مممممممممممممننننننون ازتذکراتتان

  12. نیلوفر

    ۲۴ تیر ۱۳۹۴

    شما فوق العااااااده اید

  13. سعید

    ۱۱ فروردین ۱۳۹۴

    با سلام و خسته نباشید . من عکاسی رو از دوربین کامپکت کانن شروع کردم و علاقه مند شدم که دوربین حرفه ای بگیرم ( از مطالب بسیار مفید و آموزش ساده و روان شما بسیار متشکرم . سایت بسیار مفید و خوبی دارید.) متشکرم

  14. habib1687

    ۷ فروردین ۱۳۹۴

    آه خداى من تاحالا سایتى به این زیبایی و کاربردى ندیده بودم…واقعا جذب این سایت شدم..از مدیر خیلى تشکرمیکنم..لطفا مطالب رو بیشتروبیشترکنید…باتشکر شاکرى

  15. saghi

    ۲۸ خرداد ۱۳۹۳

    من دوربین canon eos650 دارم و فیلمی هستش میخواستم بدونم آیا برای این نوع دوربین دکمه کابلی وجود داره ؟

    1. امیرحسین

      ۱۷ فروردین ۱۳۹۵

      سلام بر شما.
      بله. کابل دکلانشور.
      در طول های مختلف ساخته شده است. خود بنده دو عدد دارم و یکی از آنها هنوز آکبند است.
      فقط توجه کنید که سیم دکلانشور از نوع قفل دار باشد و دسته راحتی داشته باشد.

  16. محمد

    ۸ خرداد ۱۳۹۳

    با دوربىن هاى
    slr
    قدىمى هم مىشه عکس با نور دهى بالا گرفت؟

    1. زند

      ۱۱ خرداد ۱۳۹۳

      سلام خدمت شما

      بله اگر دوربین حالت bulb را داشته باشد میسر است. موفق باشید.

    2. امیرحسین

      ۱۷ فروردین ۱۳۹۵

      بله. من امتحان کردم.
      جون خودم هم دوربین آنالوگ دارم! وعاشق آن هستم!
      عکاسی نجومی با دوربین آنالوگ نتایج خوبی دارد. لیکن خودتان بهتر میدانید که در دوربین های آنالوگ شما عکس را میاندازید، نه دوربین! پس به نکات نوردهی را با توجه به ایزوی فیلم تنظیم کنید.
      ضمن اینکه برخی از تلسکوپ ها محلی دارند که دوربین بر روی آن مانت می شود.
      دوربین را باید روی حالت B بگذارید. البته اگر ۳ پایه بسیار سنگین دارید، با احتیات شاتر را قفل کنید.

  17. یاسر بیان

    ۲۲ فروردین ۱۳۹۳

    سلام، این را هم می گفتید که باز نگه داشتن درچه ی دیافراگم به مدت طولانی به خصوص در عکاسی نجومی به شدت به سلامت سنسور آسیب وارد میکند و ممکن است صدمات جدی بوجود اورد، لذا نرم افزارهایی مخصوص ترکیب عکس ها با مدت زمان کم اما تعداد زیاد برای بوجود آوردن حالت حرکت ستاره ها وجود دارد که امید داشتم در این مورد هم صحبت شود.

    1. بهروز

      ۵ شهریور ۱۳۹۳

      من نظر شما رو در پایان این مطلب ندیدم… متاسفانه تعدادی از پیکسل های سنسور دوربینم سوخت!
      من هم با شما موافقم، ای کاش در این مورد تذکر می دادند! استفاده از ایزوهای بسیار بالا، استفاده از سرعت شاتر پایین و عمل نویز ریداکشن باعث داغ شدن سنسور میشه و در نتیجه آسیب به پیکسل های حساس اون.
      دوستان راه رفع پیکسل سوخته فقط نصب برنامه روی دوربینه؟

    2. امیرحسین

      ۱۷ فروردین ۱۳۹۵

      این امر بسیار زمان بر است.
      و باید عکس های زیادی در نرم افزار فتوشاپ بر روی هم قرار گیرد.


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *