آموزش عکاسی از پروانه ها – قسمت دوم

سلام. من حسام استوار، متولد سال ۱۳۶۶ از طایفه دره شوری ایل قشقایی هستم. در این مقاله من، شما را به سفری عمیق در دل عکاسی از پروانه ها خواهم برد. در ادامه این آموزش عکاسی از پروانه ها با من همراه شوید.

عکاسی از پروانه ها در حالت ها و زمان های مختلف:

۱

لارو

پروانه ها، دارای دگردیسی کامل هستند و چهار مرحله را طی می نمایند، هر کدام از این مراحل، برای عکاسی بسیار مناسب است. این چهار مرحله عبارتند از: تخم، لارو، شفیره، پروانه (حشره بالغ).

۲

نورپردازی از پشت

زمانی که نور خورشید از روبرو به سمت لنز شما تابیده می شود (نور از پشت به سوژه بتابد) جلوه زیبایی به تصویر شما می دهد و جذابیت خاصی دارد. هر چند باعث می شود رنگ های واقعی سوژه شما کمی تغییر کند، اما به زیبایی تصویر شما می افزاید (تصویر پایین) زمان عکاسی حدود ساعت ۱۱ صبح.

عکاسی ضد نور در اولین ثانیه های طلوع خورشد بسیار خاص بوده و با اندکی تغییر زاویه سوژه شما با رنگ های واقعی و با جذابیت خاصی به تصویر کشیده می شود (تصویر پایین).

۳

دنبال رنگ های زنده باشید

سعی کنید مکانی را برای عکاسی انتخاب کنید که پُر از گل های رنگی باشد تا پس زمینه ای با تن های رنگی زیبا و زنده داشته باشید.

۴

از ترکیب سیاه و سفید استفاده کنید

طرح بال های پروانه در عکاسی سیاه و سفید بدون نیاز به رنگ نیز به خوبی خود را نشان می دهد.

در عکاسی سیاه و سفید رنگ را از تصویر می گیریم تا بر کیفیت نور و بافت تصویر متمرکز شویم.

۵

استفاده خلاقانه از نور

فتوگرافی به معنای نقاشی کردن با نور است.

عکس فوق در اولین ثانیه های طلوع خورشید (زمانی که نور خورشید با کم ترین شدت می تابد) به صورت ضد نور گرفته شده که قطرات آب روی گیاهان (شبنم) در اول صبح باعث شده تا بوکه های زیبایی به واسطه نوری که روی قطرات آب خورده است تشکیل شود.

۶

کلوزآپ عکاسی کنید

عکاسی از نمای نزدیک (Close-up) جذابیت و زیبایی خاصی دارد.

هنگامی که یک پروانه در محیط شلوغی قرار داشت و تصویر شما تصویر زیبایی نمی شد به سوژه نزدیک شوید و با کادر های بسته تر و از نمای نزدیکتری از سوژه عکاسی کنید. این روش باعث می شود که عناصر اضافی از کادر شما خارج شود و از طرفی چون به سوژه نزدیک تر می شوید پس زمینه شما یک دست تر و نرم تر شود و یک تصویر زیبا و جذاب نتیجه بگیرید.

۷

پس زمینه مشکی

برای داشتن یک تصویر با پس زمینه مشکی که جذابیت خاصی به تصویر می دهد، سعی کنید با زاویه ای از سوژه عکاسی کنید که خود سوژه در آفتاب و پس زمینه شما در سایه باشد در چنین حالتی پس زمینه شما به رنگ مشکی در می آید.

۸

عکاسی از پروانه ها در زمان مکیدن شهد گل ها و در هنگام پرواز

یکی از روش های عکاسی از پروانه ها پیدا کردن گل هایی هست که پروانه ها به آن ها علاقه دارند. دوربین خود را بر روی سه پایه در کنار یک گل متمرکز کنید. تنظیمات دوربین را انتخاب کرده و منتظر آمدن یک پروانه باشید. سعی کنید از گل های رنگارنگ و زیبا در مقابل یک پس زمینه نرم و یکدست استفاده کنید. توصیه من استفاده از دیافراگم های باز تر هست و همیشه از حالت عکاسی پی در پی استفاده کنید، چرا که لحظه مورد نظر شما در چند ثانیه می گذرد.

از این روش می توان برای عکاسی از پروانه ها در حال پرواز نیز استفاده کرد. مانند همه موجودات زمان و مکان حرکت پروانه ها نیز غیر قابل پیش بینی است، اما در مورد پروانه ها می توان مطمئن بود که روی گل ها می نشینند. این یک آزمایش برای صبر و حوصله شما است. پس باید آماده باشید و از مدت زمان طولانی بی حرکت ماندن خسته نشوید.

از فوکوس دستی استفاده کرده و نقطه فوکوس را روی قسمتی از گل تنظیم کنید و در هنگام نشستن پروانه روی گل به صورت متوالی عکاسی کنید. مطمن باشید که یکی از عکس های شما وضوح مناسب را خواهد داشت.

۹

عکاسی از پولک پروانه ها

تنوع و گوناگونی طرح روی بال پروانه ها، سوژه بسیار زیبایی برای عکاسی است.

برای عکاسی از بال پروانه ها به طوری که پولک ها به صورت واضح دیده شود می توان از پروانه های از بین رفته و مرده در شرایط نوری بسیار مطلوب بهره برد. با توجه به اینکه سوژه ثابت و غیر متحرک است و عمق میدان کم، بهترین روش، عکاسی با چندین نقطه فوکوس و ترکیب آن ها است (Photo Stacking).

بیشتر بخوانید: چگونه با اشیای بی‌ جان مناظر شهری بسازیم و آن را توسط نورپردازی و انباشتن فوکوس تکمیل کنیم

عکاسی از پروانه ها هنگامی که بال های آن باز است

برخی از پروانه ها، هنگام استراحت برای خنک شدن، بال ها را از هم می گشایند. در این موقع زمان مناسبی هست که از بال های آن ها که طرح، فرم و رنگ های زیبایی دارند عکاسی کرد. برای اینکه تمام قسمت های بال وضوح مناسب را داشته باشد سعی کنید تا حد ممکن دوربین به صورت موازی با سوژه قرار گیرد. در این حالت حتی اگر از دیافراگم های باز تری هم استفاده کنید، باز تمام بال های سوژه وضوح مناسب را خواهد داشت.

۱۰

عکاسی در اولین ساعات روز

یکی از روش های عکاسی از پروانه ها که خیلی از عکاسان در جهان از این روش استفاده می کنند، عکاسی در اولین ساعات روز زمانی که حتی خورشید طلوع نکرده است و هوا به اندازه مناسب روشن شده است می باشد.

شما باید قبل از طلوع آفتاب در محل هایی که می توان پروانه ها را (که در حال استراحت هستن) یافت حضور پیدا کنید. در این زمان به علت سرد شدن پروانه ها در طول شب، کاملا بی حرکت هستند و شما می توانید به راحتی به آن ها نزدیک بشوید و محیط سوژه را برای عکاسی آماده کنید.

گیاهان مزاحم اطراف سوژه را می توانید با استفاده از قیچی مناسب جدا کنید و یا اگر جدا کردن گیاهان مشکل است می توانید پروانه را با گیاهی که پروانه روی آن در حال استراحت هست جدا کرده و توسط گیره نگه دارنده ای در محل مناسب قرار دهید.

می توانید پروانه مورد نظر را روی گل ها و گیاهان مورد نظر خودتان جابجا کنید. البته این کار باید با دقت کامل و هنگامی که پروانه هنوز سرد هست و گرمای خورشید را به خود جذب نکرده انجام شود زیرا که اگر پروانه گرم شود پرواز می کند و دیگر نمی توانید تصویر مورد دلخواه خود را ثبت کنید.

بسیاری از پروانه ها، از قدرت استتار بالایی برخوردارند، طوری که روی برگ به راحتی قابل تشخیص نیستند و یا روی علف ها و خاشاک، تقریبا هم رنگ می شوند. و خیلی از پروانه ها روی زمین و بعضی از آن ها روی درختان به استراحت می پردازند و پیدا کردن محل استراحت آن ها بسیار مشکل است. در نتیجه این روش از عکاسی برای همه گونه های پروانه ها قابل استفاده نیست و باید به دنبال روش های جدید تری بود.

من از این روش هنگامی که تازه شروع به عکاسی از کرده بودم و حتی خیلی از تنظیمات دوربینم را نمی دانستم و بدون اطلاع و مطالعه قبلی استفاده می کردم و کاملا با تجربه شخصی خود به این روش عکاسی دست پیدا کرده بودم.

همانطور که من به سبک خیلی خاص تری برای عکاسی از پروانه ها دست یافته ام، شما نیز اگر با تمام وجود به عکاسی از پروانه ها علاقه داشته باشید می توانید به مرور زمان و با کسب تجربه به روش ها و تکنیک های جدیدی برای خود دست یابید.

توصیه آخر من برای شما این است که دوربین خود را بردارید و به دل طبیعت بروید و دنبال کسب تجربه باشید. خیلی از اساتید هستند که در آموزش عکاسی بی نظیرند، اما تجربه عملی زیادی در عکاسی نداشته و فقط به صورت تئوری می توانند آموزش بدهند.

در نتیجه من توصیه می کنم که برای آموزش نزد کسانی بروید که یک عکاس واقعی باشند.

ن

نتیجه گیری:

برای عکاسی از پروانه ها، باید با صبر و حوصله بسیار زیادی وقت گذاشت و از منتظر ماندن در یک مکان ثابت خسته نشده و ساعت ها برای ثبت لحظه های خاص منتظر بمانید. در بعضی مواقع برای ثبت گونه ای خاص و کم یاب و بخاطر اینکه سوژه خود را از دست ندهید ممکن است ساعت های زیادی را به دنبال یک پروانه باشید.

همشیه هشیار باشید و تجهیزات عکاسی و تنظیمات دوربین خود را آماده نگه دارید.

نویسنده: حسام استوار دره شوری

صفحه اینستاگرام و کانال تلگرام حسام استوار

تلگرام

اینستاگرام

نظرات شما

  1. S.Sharifi

    ۷ شهریور ۱۳۹۶

    عرض سلام و خدا قوت خدمت آقای استوار
    مطالب خیلی عالی وکاربردی و دقیق بودند ، با آرزوی موفقیتهای بیشتر
    انشالله منتظر تالیف کتاب شما در این رابطه هم هستیم ???

  2. ارشیا

    ۷ شهریور ۱۳۹۶

    سلام
    بسیار عالی است و خیلی حرفه ای
    احسن

  3. محسن پیرنیا

    ۶ شهریور ۱۳۹۶

    سلام به همه و حسام استوار.
    آفرین بر تو! حقیقتا مثل فامیلت استوار هستی و با این پایداری و تلاشت تونستی انقدر زیبا از پروانه ها عکاسی کنی. موفق و استوار باشی.
    سپاس فراوان از لنزک…

    1. سامان نویسنده

      ۶ شهریور ۱۳۹۶

      درود فراوان

      سپاس بی کران از همراهی همیشگی شما.

      پیروز باشید

  4. علی رضایی

    ۵ شهریور ۱۳۹۶

    فوق العاده عالی و استادانه. واقعا لذت بردم


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *