شما می توانید عکسهای خوبی در نور کم بگیرید، اما اگر بدانید چگونه، و چه زمانی، از تنظیمات ISO دوربین خود استفاده کنید. در این آموزش تمام چیز هایی که باید بدانید را به شما خواهیم گفت.
دوربین شما می تواند در هر شرایطی نور عکس را تنظیم کند، حتی در داخل خانه یا در شب. برای این کار دریچه دیافراگم و سرعت شاتر را طوری تنظیم می کند تا نور بیشتری به سنسور دوربین برسد.
ولی در مقاطعی ممکن است سرعت شاتر آنقدر پایین بیاید که خطر ثبت لرزش دوربین در عکس وجود دارد، که باعث محو شدن قسمت هایی از عکس می شود.
سخت است که بخواهیم یک سرعت شاتر را برای خطر ثبت لرزش دوربین در عکس در نظر بگیریم، اما به محض اینکه سرعت شاتر به ۱/۳۰ یا کمتر از آن رسید بدانید که در محدوده خطر ثبت لرزش قرار گرفته اید.
اگر لنز شما قابلیت لرزش گیری داشته باشد قطعاً می تواند تا حدی به رفع این مشکل کمک کند، اما تا یک جایی می تواند به شما کمک کند.
راه حل اصلی در این شرایط تنظیمات ایزو (ISO) دوربین شماست.
این مانند زیاد کردن Volume در ISO است، بالا بردن ISO حساسیت سنسور را به نور بیشتر می کند. با بالا بردن ISO دوربین می تواند در شرایط کم نور از سرعت شاتر بالاتری استفاده کند، و در نتیجه عکسهای واضح تری خواهید داشت.
مقدار ISO به صورت عدد های خاصی تغییر می کند، که با بالا یا پایین بردن مقدار آن به اندازه یک پله در اندازه های خاص ثبت شده حساسیت سنسور دوربین به اندازه دو برابر بیشتر و یا کمتر می شود.
اما بالا بردن ISO هزینه ای دارد. با بالا بردن ISO مقدار نویز های دیجیتالی در عکستان هم بیشتر می شود. این نویز ها مانند ذرات کوچک در فیلم های قدیمی است، اما ریز تر هستند و کمتر مورد توجه قرار می گیرند. وقتی شما ISO را بالا می برید، می خواهید بین کیفیت خوب عکس و سرعت شاتر تعادل قابل قبولی بدست آورید.
اگرچه، همیشه لازم نیست در شرایطی که نور کمی دارید از ISO بالا استفاده کنید. اگر دوربین را روی سه پایه بگذارید، سرعت شاتر پایین مشکل ساز نیست چون دوربین تکان نمی خورد، بنابراین می توانید با این کار در شب عکسهایی بگیرید که هم نور خوبی دارند و هم کیفیت خیلی بالایی دارند.
آموزش ما را دنبال کنید تا یاد بگیرید چه زمانی، چگونه و چرا باید تنظیمات ISO را تغییر دهید تا بهترین نور ممکن را در بدترین شرایط نوری بدست بیاورید.
ISO را روی چه مقداری تنظیم می کنید
وقتی در داخل فضای بسته عکاسی می کنید عکسهایتان مانند این عکس تار می شوند؟ دلیل این تاری در عکسها پایین بودن مقدار ISO است، که در پی آن دوربین نور گیری طولانی تری دارد (به عبارت دیگر از سرعت شاتر پایین تری استفاده می کند) تا شرایط نوری کم را جبران کند. با ISO 200 دوربین باید از سرعت شاتری نزدیک به ۱/۵ ثانیه استفاده کند.
بالا بردن ISO
در دوربین Nikon D300s ای که داریم، دکمه ISO پشت دوربین را می زنیم و با استفاده از دکمه تغییرات آن را کم و زیاد می کنیم. در مدل های دیگر می توانید از منوی تنظیمات (Shooting menu) یا قسمت دیگری که در آن دوربین برای ISO در نظر گرفته شده استفاده کنید. اگر ISO دوربین را از ۲۰۰ به ۳۲۰۰ افزایش دهید دوربین می تواند به اندازه چهار پله یا stop (کلمه stop – استاپ می تواند معادل پله در فارسی باشد، ۴ استاپ سریعتر یعنی ۴ قدم سرعت شاتر سریعتر) از سرعت شاتر بالاتر استفاده کند.
عکسهای واضح تر
با قرار دادن ISO روی ۳۲۰۰ سرعت شاتر عددی بین ۱/۸۰ ثانیه تا ۱/۱۲۵ ثانیه خواهد بود. این مقدار کافی است تا شما از محدوده خطر ثبت لرزش دوربین در عکس بیرون روید، و حتی دوربین با حرکت محدود سوژه سازگار شود، که مخصوصا می تواند برای عکاسی از شهر بازی مناسب باشد.
قابلیت لرزشگیری لنز (Image Stabilisation)
اگر لنز شما IS – Image Stabilisation دارد، آن را فعال کنید. این قابلیت به مشکل ثبت لرزش دوربین در عکس کمک می کند، اما محدودیت دارد. حتی ممکن است بتوانید به اندازه ۴ stop کند تر از زمانی که این گزینه غیر فعال است عکس بگیرید، و در مورد سوژه های متحرک نمی تواند به شما کمک کند، در چنین شرایطی هیچ چیز برای جایگزینی سرعت شاتر بالا وجود ندارد.
سوژه های ثابت
قابلیت لرزش گیری لنز می تواند برای سوژه های ثابت مفید باشد، که البته ممکن است سرعت شاتر شما کمتر از ۱/۱۵ ثانیه، یا حتی کمتر از ۱/۸ ثانیه انتخاب شود. در چنین شرایطی سعی کنید جای یک عکس، چندین عکس بگیرید، تا مطمئن شوید که یکی از عکسهایتان واضح شده است. عکاسی در حالت متوالی (Continuous mode) در چنین شرایطی می تواند به شما کمک کند.
محکم بایستید
در محیط های خیلی تاریک، حتی ISO بالا هم نمی تواند سرعت شاتر بالایی را تضمین کند. در مواقعی ممکن است مجبور شوید با سرعت ۱/۱۵ ثانیه عکاسی کنید. در چنین شرایطی سعی کنید دوربین را در شرایطی بی حرکت قرار دهید یا آرنج خود را بر روی سطحی صاف و محکم مستقر کنید.
ISO را روی حالت Hi بگذارید
تنظیمات ISO در تمام دوربین ها به یک شکل است. محدودیت های بالا و پایین ISO در دوربین های DSLR مختلف می تواند متفاوت باشد، اما اعداد آن همیشه به یک شکل است. خیلی از دوربین های DSLR تنظیمی اضافه به نام Hi دارند، که مقدار ISO را بیشتر از حالت معمول می کند که لزوماً اعداد آن مشابه با اعداد دیگری که در ISO دوربین های مختلف یکسان است، نیست. این گزینه های اضافی Hi، نویز های بیشتری تولید می کنند و جزئیات را بیشتر از بین می برند، و در حالی که در شرایط اضطراری می توانند گزینه هایی خوب و کاربردی باشند، بهتر است در حالت کلی از استفاده کردنشان پرهیز کنید.
استفاده از سه پایه به هدف تنظیم مقدار پایین ISO
اگر می خواهید در شب عکاسی کنید استفاده از سه پایه ضروری است. بعد از تاریک شدن هوا نور آنقدر کم می شود که حتی پایین آوردن ISO هم به شما عکسی که تار نباشد نمی دهد.
اما وقتی دوربین بر روی سه پایه قفل می شود، مهم نیست که دوربین تا چه مدت نور گیری کند چون دوربین تکان نمی خورد. با استفاده از سه پایه می توانید پایین ترین ISO را برای بهترین کیفیت ممکن و بسته ترین دیافراگم را برای داشتن بیشترین عمق میدان ممکن انتخاب کنید.
نکاتی راجع به سه پایه
سه پایه را طوری تنظیم کنید که دوربین با سطح زمین موازی باشد، و اگر شاتر بیسیم ندارید، از تایمر دوربین (self-timer) استفاده کنید تا با فشردن دکمه شاتر باعث لرزش دوربین نشوید.
نوردهی طولانی
این عکس با ISO 200 و با دیافراگم f/11 و سرعت شاتر ۵ ثانیه گرفته شده است. سرعت شاتر پایین هر چیزی که حرکت داشته باشد را محو می کند، ابرهای آسمان، آبهای دریا و حتی رهگذران را محو می کند. این محو شدن ها می تواند بسیار جذاب باشد و در حقیقت جزئی از عکاسی در شب است.
منبع
برگرفته از: Digital camera world
۱۲ دی ۱۳۹۸
با سلام من می خواستم یک دوربین بخرم که هم قیمتش پایین باشد و هم بتونم با آن آموزش عکاسی ببینم شما چه مدل را پیشنهاد می کنین؟؟
۱۰ مرداد ۱۴۰۲
سلام مبلغی که می خواهید هزینه کنید و نوع عکاسی که به آن علاقه دارید خیلی مهمه اگر تمایل داشتید بیشتر اطلاعات کسب کنید تو اینستا به م پیام دهید @n_alavizadeh در خدمتتون هستم .
۲۴ آذر ۱۳۹۷
سلام خسته نباشید گزینه ایزو برای دوربین من اصلا فعال نیست وقتی میزنم روش نمیاد اصلا میگه این گزینه برای تنظیمات فعلی دوربین موجود نمیباشد
چرا؟؟؟؟ مدل دوربینم d3400
۱۰ مرداد ۱۴۰۲
درود احتمالا رو تنظیمات اتومات هست دوربین بیارید رو M بعد بروید رو ایزو تغییر بدید و انواعش رو تست کنید سوالی داشتید اینستاگرام در خدمتم @n_alavizadeh
۲۸ شهریور ۱۳۹۵
سلام به همه.ببخشید من تازه عکاسی رو دارم یاد میگیرم و چیزای زیادی نمیدونم.فقط یه سوال داشتم مثلاً مینویسن در توضیح یک عکس با دیافراگم f/22.ولی به محدوده دیافراگم دوربین که نگاه میکنی نوشته از ۵-۲/۸٫یعنی چی این یکیم بیشترین دامنه دیافراگم رو کدوم دوربین داره.
۲۱ شهریور ۱۳۹۶
سلام این سایت رو کامل مطالعه کنین و هر واژ ای که مشکل دارین توضیح داده اولین راه اینه بدونی اصلا اینا که میگی چی هستن شاتر نور مثلث نوردهی دیافراگم
۲۲ شهریور ۱۳۹۵
درود
سپاس از زحماتتان
مطالب بسیار مفید و موثر هستند
۳ مرداد ۱۳۹۳
واقعا مرسی
۸ تیر ۱۳۹۳
سلام خسته نباشید ، مطالبتون واقعا به آدم کمک میکنه تو عکاسی مرسی 🙂
یه سوال داشتم که مثلا وقتی من میخوام با سرعت شاتر ۸ثانیه ، از بالای پل از خیابون عکس بگیرم ، عکس ها خیلی خیلی روشن میشن و تا جایی که فهمیدم میگن اور اکسپوز شده .
میشه یه مطلب بزارید درمورد کارکردشون؟
هرچقدر که iso رو هم تغییر دادم درست نشد 🙁
۱۷ شهریور ۱۳۹۴
سلام از فیلتر ND استفاده کنید
۱۵ مهر ۱۳۹۵
خب خیلی راحت مشکل تون حل میشه، کافیه دیافراگم(Aperture) رو ببندید، یعنی بزراید روی بالاترین عدد و ایزو رو روی کمترین مقدار خودش بزارید
۲۱ خرداد ۱۳۹۳
ممنون، مثل همیشه عالی بود.
(دیگه با خوندن مطالب سایتتون، دارم به گفتن این جمله ی بالا عادت میکنم!)
۲۹ فروردین ۱۳۹۳
تشکر مجدد از شما…
شنیدم استفاده از کاهنده ی نویز (noise reduction) زیاد خوب نیست و بهتره از level نرمال بیشتر نباشه…میشه در این ضمینه مطالبی تهیه کنین
۳۰ فروردین ۱۳۹۳
سلام خدمت شما
لطفا «نویز» یا «کاهش نویز» را در سایت جستجو نمایید. موفق باشید.
۲۱ بهمن ۱۳۹۲
عالی بود…
ممنونم.
هر بار مطلبی را در اینجا می خوانم به قیمت های دوربین های مختلف مراجعه می کنم تا بلکه شد و خریدیم!
اما نمی شود و نمی خریم! 🙂
از مطالبتون بی انتها استفاده کردم.
۲۱ بهمن ۱۳۹۲
درود
تشکر از شما،
بله حق با شماست دوربین های DSLR گران هستند 🙂 ولی از عکاسی دست نکشید، حتی با دوربین موبایل و دوربین های کامپکت هم می توان عکس های خیلی خوبی گرفت.
مثلا ترکیب بندی به دوربین خاصی نیاز ندارد…
موفق باشید