۵ ایده برای عکاسی ماکرو از گل

در این مطلب لنزک ۵ ایده جالب برای گرفتن عکس های ماکرو با کیفیت از گل ها را آموزش خواهیم داد. ایده هایی چون: در فضای بسته عکاسی کنید، عمق میدان را کاهش دهید یا عکس های آبستره از گل ها بگیرید. در ادامه مطلب به این ایده ها خواهیم پرداخت.

۱

به گلها آب بزنید

Canon 1Ds Mark II with 180mm f/3.5 macro, 1/80 sec at f/8, ISO100

شبنم‌‌ها پدیده‌هایی هستند که در اکثر صبحهای بهاری با آن ها روبرو می شوید و این پوشش از قطرات جواهر مانند، گلهای معمولی را به جانداران شگفت انگیزی تبدیل میکنند.

چطور از آن استفاده کنیم؟

به دنبال گلی بگردید که شبنم صبحگاهی آن را پوشانده باشد و با عکاسی از سوژه بر یک پس زمینه روشن و تمیز قطرات را برجسته کنید. قطرات تیره نیز کاربرد خوبی دارند و با افزایش کنتراست قطرات جلوه بهتری پیدا میکنند.

چطور همه چیز را تازه جلوه دهیم ؟

برای اینکه عکسهای پویاتری بدست آورید دوربین را در فاصله نزدیکتری به سوژه نگه دارید. با حذف هر چیز غیر ضروری از عکس میتوانید چشم بیننده را به بخشهای چشم نوازتر عکس معطوف کرده و عکس را از هر چیزی که توجه را از سوژه پرت کند عاری کنید.

عکسبرداری را در صبحگاه و زمانی که نور جذابتر است انجام دهید و برای نورپردازی از پشت و روشن کردن سوژه میتوانید عکاسی را زمانی که ارتفاع خورشید کم میشود انجام دهید.

برای اینکار از چه تکنیکی باید استفاده کرد؟

در عکاسی کلوزآپ عمق میدان حتی در محدوده دیافراگمهای کوچکی همچون f/16 نیز بسیار محدود است بنابراین بهترین راه برای افزایش فوکوس بر عکس این است که دوربین را به صورتی قرار دهید تا حسگر در موازات با سوژه قرار بگیرد.

برای اینکار بهتر است از یک سه پایه استفاده کنید تا تغییر موقعیت دوربین راحت‌تر شده و بر بخشهای مهم سوژه (در این مورد قطرات شبنم) فوکوس شود.

در این صورت، دیافراگم f/8 بدون فوکوس کردن بر پس زمینه، سوژه را شارپ و واضح تر میکند.

نکات تخصصی

قطرات روشن آب میتوانند کار را برای نورسنج دوربینتان سخت کنند، بنابراین برای گرفتن بهترین نتیجه از نورسنجی نقطه ‌ای استفاده کنید و دوربین خود را به سمت بخش مرکزی صحنه مثلا ناحیه روشن برگ در عکس که دارای رنگ میانه‌ای است بگیرید. (مرکز کادر جایی است که در آن نورسنجی انجام میگردد).

با محدوده دیافراگم f/8 و ایزو ۱۰۰ در مد دستی یا Manual، سرعت شاتر را تنظیم کنید تا خط نشانگر سطح نوردهی روی صفر قرار گیرد.

با اینکار، رنگ میانه در صحنه یک رنگ میانه بی نقص در عکس نهایی خواهد شد.

اگر دوست دارید که تیره تر باشد، جبران نوردهی را بر ۱- قرار دهید (با سرعت شاتر بالاتر و نور کمتر)، اگر دوست دارید روشن تر باشد، آن را بر +۱ قرار دهید (با سرعت شاتر کمتر و نور بیشتر).

یکی از خصوصیات جالب مد Manual در دوربین این است که وقتی محدوده دیافراگم، ایزو و سرعت شاتر را تنظیم میکنید، میتوانید عکس را به طور مجدد به صورتی که مد نظرتان است تهیه کنید و تنظیمات به همان صورت باقی می مانkد، بنابراین مستقل از اینکه دوربین را به کدام سمت بگیرید رنگ میانه همان رنگ میانه باقی می ماند.

۲

عکسبرداری در فضای بسته

Canon 1Ds Mark II with 180mm f/3.5 macro, 0.3 sec at f/16, ISO100

اگر در فضای آزاد به نتیجه مورد نظرتان نمیرسید، سوژه ها را به داخل بیاورید تا بتوانید از کنترلهایی که بر یک عکس استودیویی دارید بهره ببرید.

چطور از آن استفاده کنیم؟

برگهایی که از پشت به آنها نور تابیده شده است، سوژه‌هایی عالی در بهار هستند و ظاهر شفاف و بشاش آنها جلوه زیبایی به تصویر میبخشد. از لنزهای ماکرو یا تله فوتویی با افزونه هایی با نام «حلقه یا لوله گسترش – extension tubes» استفاده کنید تا جزئیات پیچیده برگها به خوبی نمایان شوند.(این پنج ترفند را با لنزهای ماکرو مخصوصشان امتحان کنید).

چطور همه چیز را تازه به نظر بیاوریم ؟

گرفتن عکسهای کلوزآپ خوب از برگها در فضای باز ممکن است ولی گرفتن عکسی شارپ سخت بوده و همیشه مشکل حرکت برگها نیز وجود دارد (حتی ملایم ترین نسیم هم این نوع عکاسی را سخت و غیر ممکن میکند).

در عوض میتوان برگ را به داخل خانه برد و نور را از پشت به آن تاباند تا کنتراست و اشباع رنگی آن افزایش یابد. همچنین کار کردن در داخل خانه تمرکز شما را افزایش داده، و میتوانید عکسهای شارپتری گرفته و جزئیات برگ را به خوبی نمایان سازید.

برای اینکار باید از چه تکنیکی استفاده کرد؟

بهترین راه برای واضح و شارپ نشان دادن برگ در عکس این است که آن را بر صفحه‌ای بچسبانید. ایده آل ترین حالت استفاده از یک جعبه نور (lightbox) است که میتواند یک منبع عالی برای نور به شمار آید.

به عنوان جایگزین میتوانید برگ را بر پنجره بچسبانید و برای نورپردازی پشتی از نور طبیعی خورشید استفاده نمایید.

سپس دوربین را به موقعیتی ببرید که برگ در کادر جا شود و پشت دوربین و حسگر شما در موازات با برگ قرار گیرد.

از محدوده دیافراگم f/11 یا f/16 و ایزوی پایین برای بدست آوردن شارپ ترین و با کیفیت ترین عکس ممکن استفاده نمایید.

برای نوردهی میتوانید از همان تکنیک توضیح داده شده در اول این مطلب استفاده نمایید، تنها فرقی که دارد این است که کل برگ رنگ میانه دارد و دیگر نیازی به نورسنجی نقطه ای وجود نداشته میتوانید از نور سنجی Average، Evalutive یا Matrix استفاده کنید.

نکات تخصصی

اکثر منظره یابها نمای کاملی در اختیارتان قرار نمیدهند بنابراین باید بعد از گرفتن عکس آن را در LCD مشاهده کنید تا نوار چسب معلوم نباشد و در صورت نیاز دوربین را نزدیکتر ببرید.

۳

کاهش عمق میدان

Canon 1Ds Mark II with 70-200mm at 200mm, 1/800 sec at f/4, ISO200

برای کاهش عمق میدان و جدا کردن سوژه از پیرامونش از یک لنز با فاصله کانونی زیاد استفاده کنید و آن را بر بالاترین محدوده دیافراگم ممکن بگذارید.

چطور از آن استفاده کنیم؟

با استفاده از لنزهای ۲۰۰ یا ۳۰۰ میلیمتری جدا کردن گلها از پیرامونشان ساده تر میباشد چون در لنزهایی با فاصله کانونی بالا عمق میدان محدود میباشد. اگر محدوده دیافراگم را بر باز ترین حالت ممکن قرار دهید تاثیر بیشتری بر تصویر خواهد داشت و به یک فوکوس بسیار دقیق دست خواهید یافت.

چطور همه چیز را تازه به نظر بیاوریم ؟

استفاده از یک عمق میدان کم تکنیکی عالی برای عکاسی از یک شاخه گل میباشد، اما اگر به جای ایجاد یک پس زمینه محو و مات از ترکیب بندی ای استفاده کنید که چیز علاوه ای به عکس اضافه می کند.

اضافه کردن گلهای دیگر تصویر را مفهومی کرده و تاثیر گذاری پیرامون آن را افزایش میدهد ولی از آنجایی که محو هستند از جلوه سوژه اصلی چیزی کم نمیکنند.

نور پویا همیشه عکس را برجسته تر میکند و با استفاده از نورپردازی از پشت میتوانید بهتر توجه بیننده را به گل معطوف کنید.

برای اینکار از چه تکنیکی استفاده کنیم؟

از لنزی تله فوتو استفاده کنید و محدوده دیافراگم را بر بالاترین حالت ممکن حدودا بر f/4 قرار دهید.

این عمق میدان را محدود کرده و شما را قادر به فوکوس بر بخشهای مورد نظرتان از گل میسازد.

به شکلی صحنه را بچینید تا گلهای دیگر سوژه اصلی را بهتر به نظر بیاورند و آنقدری خارج از فوکوس باشند تا جلب توجه نکنند.

در صورت امکان عکسبرداری را در نور کم انجام دهید تا عکس حسی گرم پیدا کند و عکس نمای بهتری پیدا کند.

برای بررسی مناسب بودن نوردهی، چند عکس آزمایشی بگیرید و مطمئن شوید که هیستوگرام در مرکز قرار بگیرید و در انتهای راست یا چپ نباشد.

نکات تخصصی

دوربین را به صورتی قرار دهید تا گلها یا برگها نزدیک لنز باشند، به این صورت یک فوکوس ملایم بر سوژ ه اصلی انجام میگیرد.

۴

پر کردن کادر

Canon 1Ds Mark II with 180mm f/3.5 macro, 1/40 sec at f/8, ISO200

خارج کردن پس زمینه از عکس موجب جلب توجه هر چه بیشتر سوژه و چشم نواز شدن آن میگردد.

چطور از آن استفاده کنیم؟

گلها سه ویژگی اصلی دارند که در عکاسی نمایان میشوند و عبارتند از رنگ، ساختار و نقوش. بهترین راه برای به جلوه آوردن اینها فوکوس بر گلبرگها است که تاثیر گذاری عکس را به بهترین شکل افزایش میدهد.

چطور همه چیز را تازه به نظر بیاوریم؟

معمولا علت بد شدن عکس ها در این نوع عکاسی نزدیک نشدن کافی به سوژه است.

برای اینکه نتیجه خوبی از این نوع عکاسی بگیریم باید پس زمینه نورانی تر شود به اینصورت دیگر اندازه سوژه مشخص نیست و توجه بیننده به جزئیات گل بیشتر جلب میشود.

برای این نوع عکس باید به شکل، رنگ، حالت و تقارن طبیعی گل توجه شود تا نقش و نگاری چشم نواز به تصویر بخشیده شود.

برای کاهش کنتراست و مشکلات احتمالی لکه های نور یا سایه های تیره میتوانید از نورپردازی ملایم استفاده کنید تا عکسی با رنگهای اشباع شده و جزئیات بالا بدست آورید.

برای اینکار از چه تکنیکی باید استفاده کرد؟

یک روز ابری و بدون باد را برای عکسبرداری انتخاب کنید. برای پر کردن کادر، باید از لنزهای ماکرو یا فیلتر کلوز آپ یا لوله های اکستنشن یا لنزهای تله فوتو استفاده نمایید.

دوربین را بر یک سه پایه سوار کرده و آن را بر بالای گل ببرید و به تدریج آن را حرکت دهید تا گل کادر را پر کند و هر وقت که به تصویر مطلوبتان رسیدید عکس بگیرید.

وقتی که با این فاصله نزدیک عکسبرداری را انجام میدهید همه چیز شارپ به نظر نمیاید، بنابراین یک محدوده دیافراگم متوسط همچون f/8 مناسب است، این محدوده دیافراگم فوکوس کافی بر سوژه ایجاد کرده و شما را به افکت مورد نظرتان میرساند. بنابراین شما جزئیات کافی برای جذابیت تصویر دارید ولی این جزئیات آنقدری نیستند که توجه بیننده را به پس زمینه جلب کنند.

نکات تخصصی

هیچ راه درست یا غلطی برای عکسی که بتواند کادر را پر کند وجود نداشته و تنها به سلیقه شما بستگی دارد. تنظیمات دوربین خود را تغییر دهید، از زوایای مختلف و به صورت افقی و عمودی عکسبرداری را انجام دهید و برای به جلوه آوردن بخشهای مختلف گل نقطه فوکوس را تغییر دهید.

۵

عکاسی انتزاعی یا آبستره (Abstract) از گل ها

Canon 1D Mark II with 90mm f/3.5 macro, 1/100 sec at f/4, ISO200

برای اینکه نمای بهتری در حالت کلوزآپ داشته باشید باید به قلب گل رفته تا نمایش آبستره بهتری بدست آورید.

چطور از آن استفاده کنیم؟

با استفاده از تکنیک عکاسی فوق کلوزآپ نتیجه کار شما فراتر از ثبت تصویر یک گل بوده و میتوانید طرحی هنری متکی بر رنگ و شکل و حالت گل تهیه کنید.

چطور همه چیز را تازه به نظر بیاوریم ؟

این تکنیک از تکنیک قبلی پیشرفته تر است و برای تهیه عکسهای خلاقانه با این تکنیک باید مولفه های کلیدی تصویر را مشخص تر کنید.

این تکنیک قابل آموزش نیست و تنها به استعداد و خلاقیت شما در زمینه تفسیر سوژه بستگی دارد.

برای اینکار باید از ترکیبهای رنگی قوی یا فوکوسهای انتخابی (selective focusing) استفاده کنید.

این نوع عکسها میتواند تنها یک تک نقطه کانونی محاصره شده با رنگهای محو شده باشند و یا اینکه اصلا هیچ چیز مشخص نباشد و تنها رنگ و حالت باشد که مشخص است.

تنها کافی است هر وقت از چیزی که در منظره یاب مشاهده میکنید خوشتان آمد عکس بگیرید!

برای اینکار از چه تکنیکی باید استفاده کرد؟

برای این نوع عکاسی کلوزآپ باید از لنزهای ماکرو استفاده کنید، البته میتوانید از لنزهای ۵۰ میلیتری کلوز فوکوس با فیلترهای کلوزآپ استفاده نمایید.

برای فوکوس دقیقتر دوربین را بر حالت Manual قرار دهید و سپس حلقه فوکوس را برای رسیدن به وضوح یا شارپنس مورد نظرتان بر جایی که میخواهید قرار دهید و یا اینکه دوربین را جلو و عقب ببرید تا جزئیات شفافیت لازم را پیدا کنند.

از تکنیک آزمون و خطا استفاده کنید . آنقدری دوربین را به جلو و عقب و طرفین ببرید تا نقطه فوکوس مورد نظرتان که شارپتر است را پیدا کنید.

برای چنین کاری نمای زنده (Live View) کاربرد بسیاری خوبی دارد و میتواند رسیدن به نتیجه مورد نظر را برای شما آسان کند.

برای فوکوس انتخابی، از یک محدوده دیافراگم باز همچون f/4 استفاده کنید که عمق میدان را کاهش داده و محو شدگی جذابی از رنگها تولید کرده و توجه را به بخش مشخصی از گل جلب میکند.

نکات تخصصی

پیش بینی چگونگی ظاهر عکس در عکاسی آبستره دشوار است و بهترین راه این است که دوربین را بر سوژه ببرید و امتحانش کنید. وقتی که به تصویر یا ایده مورد نظرتان دست یافتید، دوربین را بر سه پایه سوار کنید تا بتوانید به بهترین نحو بر سوژه فوکوس کنید.

م

منبع

برگرفته از : Digital World Camera

نظرات شما

  1. نیما

    ۲۸ خرداد ۱۳۹۳

    ماکروگرافی خیلی لذت بخشه اگه سخت افزار مناسبی هم داشته باشین که دیگه خیلی بهتر
    من انقدر به نمای کلوز آپ علاقه دارم که اصلن نمیتونم واید عکاسی کنم
    یه عکس دارم از برگ یه درخت که تو ی سایت بهترین شده بود اونو براتون میغرستم شبیه یکی از عکسای بالاست اما کمی تم مفهومی داره بخاطره ادیتی که تو رنگش انجام دادم

    1. زند

      ۲۹ خرداد ۱۳۹۳

      تشکر از شما، لطفا آن را برای ما ایمیل نمایید، موفق باشید.


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *