مانند جزر و مد آب های جهان، خلاقیت عکاسی نیز برای بسیاری از ما انقباض و انبساط پیدا می کند. گاهی اوقات یک تمرین می تواند ما را از محدوده امنی که داشتیم بیرون برده و یا باعث شود چیزی غیر معمول را امتحان کنیم. در این مطلب لنزک تمرکز ما روی تمرین های عکاسی خلاقانه ایست که چالش برانگیز بوده و در عین حال سرگرم کننده نیز باشند. هدف ماجراجویی و دیدن جهان به شکلی متفاوت از آنچه عادت دارید است، که می تواند به تقویت خلاقیت شما و بهبود عکاسی تان منجر شود. برای درگیر کردن ذهن و چشم هایتان آماده اید؟ در ادامه با ما همراه شوید.
تمرین عکاسی #۱: دو دوجین
یک مکان انتخاب کنید. در یک نقطه بایستید و ۲۴ عکس منحصر به فرد درحالیکه در همان مکان ایستاده اید بگیرید. شما نمی توانید پاهای خود را حرکت دهید یا جابجا کنید.
اولین بار که من این کار را انجام دادم، بعد از حدود ۱۲ عکس انگار که به یک دیوار آجری مجازی برخورد کرده باشم، چشم من را روی چیز های مختلفی باز کرد. این کار شما را وادار می کند تا با محیط اطراف و تجهیزاتی که در اختیار دارید خلاقیت به خرج دهید.
تمرین عکاسی #۲: ده از یک
۱۰ عکس منحصر به فرد و/یا انتزاعی از یک سوژه کوچک بگیرید.
هرچه سوژه کوچک تر باشد، این کار می تواند چالش برانگیزتر باشد.
تمرین عکاسی #۳: چهار گوشه
یک سوژه انتخاب کنید و آن را در جایی که هست، در هر یک از چهار گوشه کادر قرار دهید و ۴ عکس بگیرید.
آیا می توانید به طرف دیگر سوژه بروید؟ همین کار را بکنید. در صورت امکان از هر چهار طرف در هر چهار گوشه عکس بگیرید. ببینید چه چیزی عایدتان می شود!
تمرین عکاسی #۴: محدودیت های مصنوعی
محدودیت هایی برای عکاسی در یک روز یا یک تعطیلات آخر هفته ایجاد کنید. این محدودیت ها می توانند شامل موارد زیر باشند:
- یک لنز پرایم
- یک مکان
- فقط سیاه و سفید
- فقط ۴ تا ۵ بعد از ظهر
- فقط مُد نوردهی دستی
- بیش از حد/نا کافی نوردهی کردن همه چیز
- فقط نورسنجی نقطه ای
- عکاسی در حالت نشسته
- فقط چیزهای بالاتر از شما
- فقط چیزهایی پایین تر از شما
- بدون هیچ فردی در کادر
- بدون هیچ سازه ای (ساختمانی) در کادر
- پُر کردن کادر
- فضای منفی در بیش از سه چهارم کادر
خودتان را با این محدودیت ها مجبور به حرکت رو به جلو کنید.
تمرین عکاسی #۵: یک «حلقه فیلم» را عکاسی کنید
به جایی که قبلا می خواستید برای عکاسی بروید اما بازدید از آن را به تعویق انداخته اید بروید. با دوربین دیجیتالتان، یک «حلقه از ۲۴ یا ۳۶ نوردهی» را عکاسی کنید. بعد از ۲۴ یا ۳۶ نوردهی، «فیلم» شما تمام می شود.
قبل از گرفتن عکس نگاه کنید و فکر کنید، با دانستن این که شما تعداد محدودی «فیلم» دارید. اگر این کار شما را مجبور نمی کند تا تصمیمات مهم تری در مورد تصاویر خود بگیرید، وانمود کنید که یک حلقه با ۱۲ نوردهی خریدید! وقتی فیلمتان تمام شد، کمی راه بروید یا بنشینید و از آن مکان لذت ببرید.
لنزک: در عکاسی دیجیتال، با کارت حافظه های حجم بالا، عکاسان دیگر نگران تمام شدن حلقه فیلم نیستند و حتی گاهی می توانند به صورت پی در پی عکس بگیرند تا هر کدام که بهتر شد را انتخاب کنند. یکی از محدودیت های دوربین های آنالوگ، که در این تمرین از آن به عنوان مزیتی برای توقف و تفکر بیشتر پیش از عکس گرفتن استفاده می کنیم، تعداد عکس ها/نوردهی هایی که می توان گرفت است. در این تمرین عکاس باید فرض را بر این بگذارد که دوربین اش آنالوگ است و تنها یک حلقه فیلم در اختیار دارد، یعنی تنها می تواند ۲۴ یا ۳۶ عکس بگیرد و تمام!
تمرین عکاسی #۶: دوازده عکس انتزاعی
دوازده عکس انتزاعی (آبستره – Abstract) از یک سوژه مشترک بگیرید.
بسته به اندازه شیء، ممکن است به یک لنز ماکرو یا تله نیاز داشته باشید. این تمرین شبیه به تمرین شماره ۲ است، اما در آن فقط عکس های انتزاعی مجاز است، و باید شما را مجبور به عمیق تر دیدن یک تصویر کند. مطالعه مطلب زیر در زمینه عکاسی انتزاعی به شما کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: تعریف عکاسی انتزاعی – آموزش راهکار هایی برای ثبت عکس های انتزاعی
تمرین عکاسی #۷: سوژه قابل حمل
یک سوژه را با خود حمل کنید و آن را در کادر قرار دهید، مهم نیست کجا عکس می گیرید.
سوژه مورد علاقه تان (مجسمه، اسباب بازی، عروسک و…) را با خود بیرون ببرید و ببینید چطور باید آن را در تصاویر خود بگنجانید. توجه کنید که چطور بر کادربندی و ترکیب بندی تاثیر می گذارد. در مورد قرار دادن سوژه قابل حمل خود و ترکیب بندی خلاق باشید.
تمرین عکاسی #۸: سلفی غیر سلفی
شما باید داخل همه کادرها باشید.
این یک تمرین گرفتن «سلفی» نیست؛ بنابراین یک سه پایه یا پشتیبان جایگزین با خود بیاورید. ترکیب بندی کنید، کادربندی کنید، و تایمر دوربین را فعال کنید. سپس، خودتان را به شیوه ای پر معنی و متفکرانه در عکس قرار دهید.
تمرین عکاسی #۹: کاسه مخلوط
چند قطعه کاغذ آماده کنید، روی هر یک کلمه ای بنویسید، و داخل یک کاسه بیاندازید. هر قطعه باید یک کلمه یا عبارت داشته باشد. یک قطعه کاغذ را بیرون بکشید، دوربین خود را بردارید، و شروع به عکاسی کنید.
نمونه هایی از چیزهایی که می توانید بر روی تکه های کاغذ بنویسید عبارتند از:
- آبی
- دایره
- پنینگ
- فوکوس نرم
- بازتاب
- عمق میدان کم
- اکشن
- خوشحال
- صدا
- تار
- در حال اجرا
- ۴
- فضای منفی
- علامت
- آب و هوا
- حرف T
- شمال
- سایه
- لغزنده
- نسبتا کم یاب
حتما متوجه این ایده شدید.
تمرین عکاسی #۱۰: تغییر
یک ژانر (شاخه) عکاسی متفاوت را امتحان کنید.
آیا یک عکاس پرتره استودیویی هستید؟ برای یک روز یا یک تعطیلات آخر هفته عکاسی خیابانی را امتحان کنید. عکاس معماری هستید؟ از ورزش ها در یک پارک محلی عکاسی کنید.
تمرین عکاسی #۱۱: نُه المان
وقتی برای عکاسی به مکانی می روید، از این نُه المان صحنه عکس بگیرید.
به گوشه یک خیابان، پارک، یا مکان دیگری بروید و عکس هایی برای نشان دادن موارد زیر بگیرید:
- نور
- سایه
- خط
- شکل
- فرم
- بافت
- رنگ
- اندازه
- عمق
چند مورد به عنوان پاداش می خواهید؟ اینها را هم اضافه کنید:
- فوکوس
- رنگ پذیری
- کیفیت نور
- الگو
- فضای منفی
می خواهید سخت ترش کنید؟ از هر المان تنها یک عکس بگیرید.
بیشتر بخوانید: گرفتن عکس های بهتر با تجزیه صحنه به المان ها
تمرین عکاسی #۱۲: گام ها
در جایی که همیشه می خواستید از آن عکس بگیرید به پیاده روی بروید. همانطور که راه می روید، بایستید و بعد از چند گام از پیش تعیین شده (مثلا با خودتان قرار بگذارید هر ۱۰ قدم یک عکس) یک تصویر منحصر به فرد بگیرید.
۱۰؟ ۲۰؟ عدد مورد علاقه شما؟ هر بلوک شهر؟ دنیا طی تنها چند قدم بسیار تغییر می کند. بایستید و ثبتش کنید.
تمرین عکاسی #۱۳: دو سفر
دوربین خود را جایی امن قرار دهید. در جایی بدون دوربین راه بروید و به دنبال عکس هایی که می توانید بگیرید بگردید. وقتی به مقصد خود رسیدید، همان مسیر را برگردید در حالیکه هنوز هم به دنبال عکس ها هستید. در آخر، برای سومین بار با دوربین آن مسیر را طی کرده و آن عکس ها را ثبت کنید.
می توانید دوربین خود را داخل کیف دوربین قرار دهید، اما تا وقتی که به نقطه شروع برنگشتید آن را بیرون نیاورید. تقلب نکنید. خودتان را کنترل کنید. دقیق نگاه کنید. هوشیار باشید. آهسته راه بروید.
لنزک: «هنگامی که توجه کردن را یاد بگیرید، می توانید تصاویر را با ذهن خود یا بر روی فیلم ثبت کنید. هیچ تفاوتی بین این دو وجود ندارد». مانند تصویر فوق می توانید یک کادر کاغذی هم به همراه داشته باشید یا با انگشتان دست ایجاد کنید، تا ترکیب بندی های مختلف را امتحان کنید. الیوت اویت (Elliott Ewitt) می گوید: «برای من عکاسی هنر مشاهده کردن است. عکاسی پیدا کردن یک چیز جالب در یک مکان معمولی است… من متوجه شده ام که عکاسی ارتباط کمی با چیزهایی که می بینید دارد، همه چیز مربوط به نحوه دیدن شماست».
تمرین X: خودتان طراحی کنید
هر چیزی که باعث می شود شما عکس های خلاقانه بگیرید و از موانع عبور کنید را در نظر بگیرید.
تمرین های عکاسی دیگری نیز می توانید به صورت آنلاین یا در کتاب ها پیدا کنید. برخی از آن ها به شکل تکالیف عکاسی هستند که شما را از منطقه امنتان بیرون می برند یا چیزی متفاوت از آنچه که به طور معمول انجام می دهید به شما معرفی می کنند. برخی دیگر خلاقانه تر هستند.
مراقب تمرین های خلاقانه ای که بر فعالیت های تکنیکی دوربین تمرکز دارند باشید – هدف باید گسترش ذهن خلاق باشد. درگیر شدن در منوی دوربین به احتمال زیاد بهترین مسیر برای رسیدن به این هدف نیست. با این حال، بهبود مهارت تکنیکی همیشه چیز خوبی است، اما تمرکز خود را بیشتر بر روی خلاقیت و کمتر بر روی اصول و جزئیات عملی یک تصویر خاص بگذارید.
تصاویر مهم هستند، اما حیاتی نیستند. اگر بتوانید چند عکس ارزشمند در این تمرین ها بگیرید، فوق العاده است! اگر فقط تعدادی عکس به دردنخور نصیبتان شد، اما ذهن و چشمتان درگیر شد، این ماموریت با موفقیت انجام شده است!
در آخر، یک تمرین خلاقیت نه تنها باید چالش برانگیز و خود الهام بخش باشد، بلکه باید سرگرم کننده هم باشد و به هیچ وجه حس کارهای عادی روزمره را نداشته باشد.
نویسنده: تاد ورنکمپ (Todd Vorenkamp)
۱۵ آبان ۱۳۹۸
سلام و خسته نباشید خدمت شما و همکارانتان
این مطلب منبعی هم دارد؟ آیا می توانید کتابی در همین زمینه معرفی نمایید؟
با تشکر از مطالب مفیدتان
۱۶ آبان ۱۳۹۸
سلام خدمت شما
متشکرم سلامت باشید
مقاله در سایت های انگلیسی زبان نیز با عنوان ۱۳ photography exercises به قلم Todd Vorenkamp منتشر شده.
در زمینه خلاقیت یک کتاب کامل داریم که به رایگان انشاالله در آینده نزدیک منتشر خواهیم کرد. کلا photography creativity ebook بزنید به مواردی خواهید رسید.
سپاس از دیدگاه و همراهی شما بزرگوار
موفق باشید