اگر فکر می کنید یک نگاه سرسری به دفترچه راهنمای دوربین کافی است، دوباره فکر کنید. قابلیت های قدرتمند بسیاری در این دفترچه پنهان شده که معمولاً آنها را فراموش می کنید و زمانی که کسی آنها را برای شما بازگو کند دوباره آن ها را به خاطر خواهید آورد. به همین دلیل در این مطلب لنزک به چند نکته از دوربین که باید بدانید، اما خیلی بدیهی نیستند اشاره می کنیم که می توانند در زمان شما صرفه جویی کنند و ترفند های خوبی از آنها یاد بگیرید.
نکته های دوربین: ۱- فایل های JPEG در طول زمان خراب می شوند
یکی از دلایل برتری فرمت RAW در عکاسی ماندگاری عکس های با این فرمت در طول زمان است. تا زمانی که فایل های RAW آسیب نبینند و یا پاک نشوند، می توانید تا ابد از آن خروجی JPEG یا TIFF بگیرید.
به عبارت دیگر این درست شبیه به فیلم های نگاتیویست. اما هر بار که شما فایل JPEG را ویرایش کنید و از آن خروجی بگیرید (ذخیره کنید)، کمی تخریب عکس را خواهید داشت. اگر همیشه با فرمت JPEG عکس بگیرید عمر عکس هایتان را کم کرده اید.
نکته های دوربین: ۲- فوکوس خودکار با استفاده از دکمه شاتر معایب خاص خودش را دارد
چگونه فوکوس می کنید؟ به احتمال زیاد دکمه شاتر را تا نیمه فشار می دهید تا زمانی که نقطه فوکوس بر روی قسمتی که می خواهید سبز رنگ شود و یا صدای «بیپ» آن را بشنوید و بعد عکس خود را می گیرید. سپس با توجه به سوژه، به جا به جا شدن بین دو حالت فوکوس تک نقطه ای (Single AF point) و متوالی (AI Servo یا Continuous) ادامه می دهید.
با استفاده از دکمه AF On در پشت دوربین می توانید همیشه در حالت فوکوس دنباله دار (continuous AF) باشید تا با حرکت سوژه، فوکوس دوربین هم تغییر کند. باز هم در این حالت می توانید با استفاده از دکمه شاتر و تا نیمه فشردن آن هم فوکوس کنید (مثل Single AF)، البته بر روی سوژه های ثابت.
به عبارت دیگر می توانید با این کار در زمان صرفه جویی کنید. همین امروز این دکمه را پیدا کنید و آن را امتحان کنید. حتما دلیلی دارد که عکاس های عروسی و عکاس های سوژه های متحرک این دکمه را اینقدر قبول دارند.
نکته های دوربین: ۳- ISO خودکار مفید است
با اینکه خودکار بودن تمام تنظیمات نوردهی و فوکوس کاملاً خودکار می تواند خطرناک و محدود کننده باشد، ISO خودکار می تواند کمک بزرگی برای عکاس های حرفه ای باشد. اگر نور به طور مداوم در حال تغییر باشد دوربین می تواند در کسری از زمان ISO مناسب را محاسبه و انتخاب کند، کاری که شما با این سرعت قادر به انجام آن نخواهید بود. اگر نگران ایجاد شدن نویز در عکس خود هستید، می توانید سقف مشخصی را برای ISO تنظیمی دوربین تعیین کنید، اما سخت نگیرید. عکسی که کمی نویز دارد بهتر از عکسی تاریک است.
نکته های دوربین: ۴- تمام نقاط فوکوس خودکار به یک شکل طراحی نشده اند
در حقیقت نقطه مرکزی فوکوس خودکار همه دوربین ها قوی ترین طراحی را داشته و حساسیت بیشتری نسبت به سایر نقاط فوکوس دارد. بنابراین سعی کنید تا جایی که امکانش را داشتید، با کمک قفل فوکوس و ترکیب بندی مجدد، از این نقطه استفاده کنید.
دوربین های حرفه ای جدید تنها نقطه مرکزی فوکوس خودکار را با حساسیت بالا نداشته و معمولاً تعدادی از نقاط در قسمت های مختلف Visor را با حساسیتی بالا دارند، بنابراین در زمان استفاده از این دوربین ها می توانید نزدیک ترین نقطه به سوژه اصلی خود را به سرعت انتخاب کرده و با دقت بالا روی آن فوکوس کنید و به کار خود سرعت ببخشید.
نکته های دوربین: ۵- فوکوس دستی را ساده تر کنید
اگر مجبور شدید به صورت دستی فوکوس کنید، این کار را تا حد امکان برای خود ساده کنید. دوربین را روی حالت Live View بگذارید و با زوم کردن روی قسمتی که می خواهید، از کاملاً واضح ثبت شدن آن قسمت اطمینان حاصل کنید. اگر از دوربین های کامپکت (Compact) استفاده می کنید شاید بهتر باشد قابلیت Focus Peaking را هم فعال کنید، این قابلیت قسمت هایی که فوکوس شده را مشخص می کند. برای فعال کردن این قابلیت به دفترچه راهنمای دوربین خود مراجعه کنید.
نکته های دوربین: ۶- استفاده از دیافراگم های خیلی باز می تواند ریسکی باشد
استفاده همیشگی از دیافراگم باز f/1.4 هم معایب خاص خودش را دارد. با اینکه باز گذاشتن دیافراگم می تواند نور بیشتری را به سنسور برساند و باعث تار شدن پس زمینه می شود، اما همین امر می تواند باعث تار شدن قسمتی از سوژه اصلی شما شود. این مسأله را در عکس های پرتره خود امتحان کنید، حتی اگر با احتیاط و با دقت روی چشمان سوژه خود فوکوس کنید، گوش ها و چانه مدل کمی تار می شوند.
اگر می خواهید عمق میدان کم و زیبایی داشته باشید، در حالیکه سوژه شما کاملاً واضح ثبت شود، بهتر است دیافراگم را تا f/2.8 یا f/3.5 پایین بیاورید و به سوژه نزدیک شوید، یا برای عکاسی از لنز تله (فاصله کانونی بالا) استفاده کنید، تا در عین حال که عمق میدان کمی دارید و پس زمینه کاملاً محو شده، سوژه شما کاملاً واضح ثبت شود.
نکته های دوربین: ۷- زمانی که دوربین روشن است لنز آن را عوض نکنید
یکی از معضلات بزرگ و خطرناک در عکاسی دیجیتالی کثیف شدن سنسور هاست و با اینکه روز به روز فروشگاه های بیشتری سرویس تمیز کردن سنسور دوربین را ارائه می دهند، اما این سرویس ها اصلاً ارزان نیستند. اگر هم بخواهید خودتان سنسور دوربین را تمیز کنید، ریسک بزرگی کرده اید. بنابراین با خاموش کردن دوربین در زمان تعویض لنز، از وارد شدن خاک به داخل محفظه دوربین و کثیف شدن سنسور جلوگیری کنید.
زمانی که دوربین روشن است، سنسور الکتریسیته ساکنی تولید می کند که می تواند باعث جذب گرد و غبار شود. همچنین زمانی که باتری دوربین زیاد شارژ ندارد، دوربین را زیاد خاموش و روشن نکنید. هر بار که دوربین خاموش و روشن می شود از ماده با ارزش داخل خود برای تمیز کردن سنسور استفاده می کند.
نکته های دوربین: ۸- لنز های خود را در هوای با دمای ثابت نگه دارید
هیچ چیز بد تر از این نیست که شرایط فوق العاده ای برای عکاسی پیدا کنید و با تنظیمات مناسب و در لحظه مناسب عکس خود را بگیرید و سپس متوجه شوید که لنز دوربین بخار گرفته بوده و عکستان خراب شده است. حالا تمیز شدن لنز نزدیک به ۳۰ دقیقه طول می کشد که ممکن است تا تمیز شدن آن لحظه دیگری را هم برای عکاسی از دست بدهید.
چنین اتفاقی می تواند زمانی بیفتد که داخل یک تاکسی با ایرکاندیشن روشن نشسته اید و بعد از پیاده شدن، وارد هوایی مرطوب شوید یا در هوای سرد زمستانی لنز هایی که طی شب داخل خانه گرم بوده اند را ناگهان وارد فضای سرد بیرون کنید.
کاهی اوقات چاره ای نیست و مجبور خواهید بود دوربین را از جایی گرم وارد مکانی سرد کنید، اما در حد امکان سعی کنید دوربین متوجه تغییر دمای شدیدی نشود و در چنین شرایطی قبل از اینکه به محل عکاسی برسید درپوش لنز را بردارید تا اگر لنز بخار کرده این بخار ها آرام آرام از سطح آن پاک شوند.
نکته های دوربین: ۹- لنز شما در دیافراگمی خاص شارپنس و وضوح بهتری خواهد داشت
هر چقدر هم که فکر کنید دوربین شما عکس های واضحی می گیرد، در طول دیافراگم های مختلف دوربین شما عکس هایی با وضوح یکسان نخواهد گرفت.
بهترین دیافراگم دوربین خود را پیدا کنید تا همیشه واضح ترین عکس را داشته باشید؛ این نقطه جادویی معمولاً در محدوده f/8 تا f/11 قرار دارد.
شما می توانید با نصب کردن دوربین خود بر روی سه پایه و عکس گرفتن از نوشته های روزنامه بهترین دیافراگم دوربین خود را پیدا کنید، قسمت سهام ها و عدد های لیست شده بهترین گزینه برای این کار هستند. با دیافراگم های بین f/4 تا f/22 عکس بگیرید، سپس با زوم کردن روی عکس های گرفته شده و بر روی کامپیوتر، وضوح و شارپنس آن ها را بررسی کنید.
نکته های دوربین: ۱۰- فیلم برداری تفاوت بسیار زیادی با عکاسی دارد
بسیاری از دوربین های محبوب جدید به شما قابلیت فیلمبرداری هم می دهند، اما فیلمبرداری تنها به سادگی فعال کردن قابلیت آن نیست. با توجه به سوژه ای که می خواهید از آن فیلمبرداری کنید به سرعت های ۲۵ یا ۳۰ فریم بر ثانیه احتیاج خواهید داشت و بهترین نتیجه را با نوردهی دستی و فوکوس دستی خواهید گرفت.
فوکوس خودکار می تواند دردسر ساز باشد، لرزش داشته باشد و باعث تار شدن فیلم شود که به سرعت شما را به عنوان یک مبتدی معرفی خواهد کرد. مانند عکاسی، در حالت Live View بر روی سوژه مورد نظر زوم کنید و به صورت دستی با دقت بالا روی آن فوکوس نمایید.
اگر می خواهید زمان فیلمبرداری دوربین را با دست بگیرید، ترجیحاً شانه بندی برای دوربین تهیه کنید تا بتوانید با وصل کردن دوربین به شانه های خود به ثابت ماندن دوربین کمک کنید. حواستان باشد زیاد روی سوژه های خود زوم نکنید، مگر آنکه بخواهید فیلم شما مانند فیلم های اکشن دهه ۷۰ به نظر بیاید.
منبع
برگرفته از: Digital Camera World
۲۵ شهریور ۱۳۹۴
با سلام .مطالب بسیار برای بنده ارزشمند و مفید بود مرسی از بابت اطلاعات مفید .