فرقی نمیکند به چه نوع عکاسی میپردازید، شما میتوانید از این ده نکتهی حرفهای در این مطلب لنزک برای پیشرفتتان در هر زمینه عکاسی از جمله پرتره، اشیای بی جان یا حتی منظره استفاده کنید.
ساده باشید
سعی کنید تا حد امکان همه چیز را ساده نگه دارید، این یک قانون مهم در عکاسی است. در استودیو این به معنای استفاده از دو فلاش به جای یک فلاش یا اضافه کردن المانهای کمتر به صحنه میباشد ولی باید در عکاسی منظره نیز به این اصل توجه داشته باشید.
تا جایی که میتوانید از پیچیدگیها و صحنههای گیج کننده اجتناب نمایید و به دنبال صحنهای با مرزهای مشخص و جاگیری مناسب المانها در فضا باشید.
در گذشته که استفاده از دوربینهای قطع بزرگ (Large Format) متداول بود بسیاری از عکاسان بر این باور بودند که با وارونه یا از کنار مشاهده کردن عکس میتوانند صحنهی بهتری داشته باشند. چون به این صورت کمتر بر سوژهی اصلی متمرکز شده و در عوض مجموعهای از اشکال را میبینند که میتوانند آرایششان را تغییر دهند.
امروزه دوربینها عکس را به صورت دقیق نشان میدهند (حتی اگر دوربین را وارونه بگیرید) به همین علت شما باید با استفاده از خلاقیت خود عکسها را در قالب اشکال و الگوهای نوری مشاهده کرده و کمتر به المانها توجه نمایید.
جزئیات را بررسی نمایید
مستقل از موضوع عکاسی، شما باید تمامی جزئیات صحنه را پیش از گرفتن عکس بررسی نمایید.
برای نمونه اگر قصد عکاسی از مدلی را دارید حتما بررسی کنید موهایش به خوبی بر صورتش قرار گرفته و زیورآلاتش جا به جا یا گیرههای مویش از جا بیرون نیامده باشد.
از تغییر دادن چیدمان المانهای تصویرتان نترسید، برای نمونه وقتی برگی خوش رنگ در پیش زمینه، رو به بالا قرار گرفته باشد خیلی زیباتر به نظر میرسد.
به لبههای عکس توجه کنید
عکاسانی که دوربینی با منظره یابی برخوردار از میدان دید ۱۰۰% دارند بهتر میتوانند اینکار را انجام دهند چون آنها پیش از گرفتن عکس می توانند لبههای کادر عکس خود را ببینند.
اگر منظره یاب دوربینتان تمام میدان دید را پوشش نمیدهند باید محتاطتر بوده، به خوبی صحنه را بازبینی کرده و المانهایی که در منظره یاب دیده نمیشوند ولی در عکس ثبت میگردند را پیدا نمایید.
فناوری Live View کاربرد خوبی برای این امر دارد چون صفحه نمایش معمولا ۱۰۰% صحنه را نشان میدهد و از این رو شما قادر به بررسی لبهها خواهید بود.
عکاسی را در فرمت RAW انجام دهید
بسیاری از عکاسان مبتدی از گرفتن عکس در فرمت RAW واهمه دارند چون آنها باید پیش از به اشتراک گذاشتن یا پرینت عکسهایشان آنها را ویرایش کنند.
البته این کار دشواری نیست، دوربین شما نرم افزارهایی برای اینکار در خود دارد.
بستههای نرم افزاری ویرایش عکس، همچون Adobe Elements، Lightroom یا Photoshop نیز میتوانند فایلهای RAW را ویرایش کنند و آنها را به فرمت JPEG تبدیل کنند.
یکی از مزیتهای فایل RAW این است که آنها حداکثر جزئیات ممکن را ثبت میکنند تا مثلا اگر بعدا به نظرتان نوردهی مشکلی داشت بتوانید به صورتی موثرتر روشنایی را تصحیح نمایید.
همچنین در این فرمت شما با کنترل بیشتری میتوانید نویز را کاهش دهید و به عبارت دیگر شما میتوانید با دقت تصمیم بگیرید برای حذف نویز حاضر به قربانی چه مقداری از جزئیات هستید.
بعلاوه فایلهای RAW به نسبت فایلهای JPEG دامنهی دینامیک بالاتری دارند. به عبارت دیگر در این نوع فرمت شما با طیفهای رنگی گستردهتری سر و کار دارید و احتمالاً تیره شدن نقاط روشن یا به هم ریختن سایهها کمتر است.
برای نور مناسب عکاسی صبر کنید
برای موفقیت در عکاسی همیشه باید به مناسب بودن نور توجه کنید. و تعریف «مناسب بودن نور» به سوژهی عکاسی و منظوری که میخواهید با آن انتقال دهید بستگی دارد.
نور ملایم و خالی از سایه روز میتواند برای عکاسی ماکرو یا اشیای بی جان مناسب باشد ولی برای عکاسی منظره به نور قویتری نیاز دارید تا بتواند زنده بودن صحنهی شما را به تصویر بکشد.
البته اگر قصد دارید عکس مونوکروم (تک رنگ) بگیرید هوایی بارانی و طوفانی میتواند حالتی دراماتیک به عکس شما ببخشد.
با اینکه گاها پیش میآید مجبور میشوید برای رسیدن به نور مورد نظرتان صبر کنید ولی برخی اوقات نیز ماهیت نور در تصمیم گیری انتخاب موضوع عکاسی شما را یاری میکند.
نزدیکتر شوید
نزدیک شدن به سوژه یکی از مهمترین و اصلیترین درسهایی است که هر عکاسی باید بیاموزد.
بسیاری از عکاسان مبتدی در فاصله خیلی دوری از سوژه عکس میگیرند و این موجب میشود که فضای خالی بسیاری در جلو و پشت سوژه داشته باشند.
مستقل از سوژهای که دارید شما باید تمام کادر را پر کنید، به صورتی که تمامی بخشهای صحنه مهم به نظر برسند.
المانهای پیش زمینهی عکاسی منظره معمولا از اهمیت بالایی برخوردار هستند، ولی حتی در ژانرهای دیگری همچون عکاسی از اشیای بی جان، میتوانند نواحی خالی را پر کرده و چشم بیننده را به عکس معطوف کنند.
المانهای پیش زمینه همچنین کاربرد زیادی در فراهم آوردن درک عمق و مقیاس برای بیننده دارند.
پیش از گرفتن عکس در موردش فکر کنید
گاهاً پیش میآید آنقدر اتفاقی سریع روی میدهد که شما حتی فرصت در آوردن درب لنزتان را نیز ندارید ولی تا جایی که ممکن است پیش از گرفتن عکس کمی در موردش فکر کنید.
در مورد مهمترین المانهای صحنه فکر کرده و در مورد منظور و مفهومی که میخواهید با آنها انتقال دهید تصمیم گیری کنید.
همچنین به نوردهی توجه کرده و تصمیم بگیرید که میخواهید حرکت را محو کنید یا به صورتی منجمد ثبتش نمایید و یا اینکه باید عمق میدان را گسترش دهید یا خیر.
در صورت امکان در اطراف سوژه بچرخید تا بهترین زاویه برای گرفتن عکس را پیدا کنید. همچنین چگونگی تابش نور و سازگاریاش با پس زمینه را بررسی نمایید.
به جای گرفتن عکس پر نور عکسی کم نور بگیرید
استثناهای بسیاری برای این قانون وجود دارد ولی از آنجایی که اگر در نوردهی اشتباه کرده باشید نقاط روشن قابل بازیابی نیستند کم نور بودن عکس از روشنایی بیش از حد بهتر است.
نواحی کم نور را میتوانید در ویرایشها روشنتر نمایید ولی توجه داشته باشید که اینکار نویز عکس شما را افزایش میدهد بنابراین نباید بیش از حد روشنایی آن را افزایش دهید.
از افزایش حساسیت سنسور یا ایزو نترسید!
در بسیاری از موارد عکسی شارپ با کمی نویز بهتر از عکسی محو بدون نویز است.
اگر مجبورید برای ثبت شارپ سوژه با سرعت شاتری بالا و در وضعیتی کم نور از آن عکس بگیرید هیچ گزینهی دیگری به جز افزایش حساسیت سنسور ندارید.
اگر به توصیهی ما گوش کنید و عکسهای خود را در فرمت RAW ثبت نمایید بعدا میتوانید سطح نویز عکس خود را تنظیم و در عین حال جزئیات را حفظ کنید.
تعداد زیادی عکس بگیرید
برای پیشرفت در عکاسی هیچ راهی بهتر از تمرین و تکرار وجود ندارد.
از آزمون و خطا نترسید. شما باید بفهمید چه چیزی نتیجه بخش است و چه چیزی تاثیر بدی بر عکس میگذارد. همچنین شما با تمرین میتوانید موضوع مورد علاقهتان برای عکاسی را پیدا کنید.
منبع
برگرفته از: Digital camera world
۱۶ آذر ۱۳۹۳
… با سلام ، ادب و احترام از مطالب درج شده در سایت شما نکات خوبی آموختم . اما پروانه دهید یک انتقاد در راستای بهینه سازی ادبیات یاد شده ، به شما دوست گرانقدر گوشزد کنم . زبان پارسی رمز هویت همۀ ما ایرانیان است . یاد آوری اینکه : علامت تنوین عربی است و در گفتار و نوشتار زبان پارسی کابرد ندارد . مثلا” کار بری آن در واژه های پارسی همانند (( گاها” و یا خواهشا” و …. )) اشتباه است. کاربرد علامت تنوین (( ” )) فقط برای کلمات عربی جایز است . مثل – لطفا” یا بعضا” یا مثلا” و امثال این ها . درست این واژه ها این است _ گاهی — خواهشمندم …..امید آنکه همۀ ما بیاموزیم زبان پارسی را به شکل صحیح در گفتار و نوشتارمان به کار بریم . با سپاس و قدر دانی از شما بابت آموزش ما علاقمندان به عکاسی . یک پرسش هم پیرامون RAW دارم . آیا در فیلمبرداری هم میشود از آن استفاده کرد ؟
۲۴ مهر ۱۳۹۳
واقعا مفید بود…
کلا سایت خوبی دارین ممنون