
مشکلات و اشتباهات مشخصی در عکاسی وجود دارند که معمولا نه تنها برای عکاسان تازه کار، بلکه گاهی برای عکاسان باتجربه نیز رخ می دهند. خبر خوب این است که می توانید با اندکی بیشتر دانستن در موردشان از آن ها جلوگیری کنید.
عکس های مات

رایجترین گلایه عکاسان آماتور، تار شدن عکس آنها است. پاسخ سادهای به این مشکل وجود دارد: معمولا نور کافی به حسگر دوربین نمیرسد در نتیجه دوربین برای ثبت یک تصویر واضح یا شارپ به زحمت میافتد. راههای مختلفی برای حل این مشکل وجود دارد، مثل استفاده از سه پایه یا تک پایه (داشتنش در شرایط کم نور ضروری است)، انتخاب تنظیمات ISO بالاتر برای سرعت بیشتر شاتر یا استفاده از فلاش برای ثابت کردن هرگونه حرکت در عکس.
تضاد زیاد

تصویری که تضاد یا کنتراست زیادی دارد یعنی عکسی که بین نواحی روشن (پرنور) و تاریک آن (مثل سایه) تمایز زیادی وجود دارد. این مشکل در روزهای آفتابی به وفور دیده میشود. برای حذف نواحی سایهدار از فلاش استفاده کنید و یک یا دو پله نوردهی را کمتر کنید و ببینید در نتیجه کار شما چه تغییری در مقایسه با حالت قبل کرده است. اگر نمی دانید نوردهی چیست یا می خواهید در مورد آن بیشتر بدانید این مطلب که به تعریف نوردهی می پردازد را مطالعه نمایید. درک نوردهی – همراه با توضیح ISO، دریچه دیافراگم و سرعت شاتر
چشم قرمز

علیرغم این که چشم قرمز را میتوان به سادگی و با استفاده از یک نرم افزار ویرایش عکس مثل فتوشاپ اصلاح کرد، اما پیشگیری از رخ دادن آن در همان ابتدای عکس گرفتن بهتر است. چشم قرمز زمانی رخ میدهد که افراد با چشم روشن جلوی فلاش دوربین قرار میگیرند و شبکیه چشم نور فلاش را بازمیگرداند. میتوانید با استفاده نکردن از فلاش درونی دوربین تا جای ممکن، از بروز این پدیده جلوگیری کنید. بسیاری از دوربینها نیز حالت حذف قرمزی چشم خودکار دارند؛ از آن استفاده کنید. تکنیک دیگر قابل استفاده این است که به سوژه بگویید به جایی غیر از لنز دوربین نگاه کند تا بازتاب نور در چشمش در لنز نیافتد. آخرین روش هم این است که اگر بتوان اتاق را کمی روشنتر کرد، مردمک چشم به دلیل وجود نور بیشتر در محیط تنگ تر خواهد شد. اگر چه این روش در بیشتر مواقع عملی نیست.
مغایرت رنگی

مغایرت رنگی یا بهم ریختگی رنگها نیز مشکل رایج و معروفی در عکاسی دیجیتال است. در عکاسی دیجیتال میتوانیم از تنظیمات تعادل رنگ سفید (WB – White balance) برای مقابله با این مشکل استفاده کنیم. حالت خودکار یا تنظیمات WB بهینه را برای این حالات انتخاب کنید. به عنوان مثال تصاویر داخل خانه معمولا به نارنجی میگرایند چراکه لامپ حبابی تنگستن گرما یا نور نارجی رنگ ساتع می کند. تنظیم تنگستن (tungsten) در این مثال با اضافه کردن نور آبی باعث توازن رنگ ها در عکس می شود.
کمتر، بهتر است

هنگام کادربندی و ترکیب چینی عکس، میخواهیم چیز جالبی را ایجاد کنیم که به چشم خوشآیند باشد اما در عین حال چیز هایی که حواس مخاطب را پرت میکنند، در عکس قرار نگیرند. در حالت عادی یک نقطه کانونی کافی است. اگر نقطه کانونی را در زمینه داشته باشید و در جلوی تصویر مثلا یک صخره موجب پرت شدن حواس بیننده شود، بهتر است با زوم کردن عکس را کراپ کنید که این شی ناخواسته از عکس خارج شود. نکته اصلی داشتن عکسی است که چشم در آن به خودی خود به سمت سوژه اصلی برود.
سوژه دور است

در تمام عکس هایی که میگیریم، میخواهیم چیزی جذاب را در کادر قرار دهیم. اگر سوژه بیش از حد دور باشد، اثر خاصی روی بیننده نخواهد گذاشت. میتوانید با استفاده از یک لنز تله فوتو (telephoto ) با کیفیت زوم کنید یا میتوانید عکس را بعدا کراپ کنید. به خاطر داشته باشید که تصویر را همواره در بالاترین رزولوشن بگیرید وگرنه کراپ کردن عکس موجب کاهش کیفیت آن خواهد شد.
رزولوشن یا وضوح پایین

عکاسی با رزولوشن پایین شما را قادر به ذخیره سازی تعداد بیشتری تصویر روی حافظه جانبی دوربین خواهد کرد اما این اصلا فکر خوبی نیست. استفاده از تنظیمات وضوح پایین به معنی از دست دادن کیفیت عکس است و شما قادر به چاپ تصاویر در ابعاد بزرگ نخواهید بود. علاوه بر این هر بار که شما یک تصویر را به صورت JPEG ذخیره میکند اندکی کیفیت آن کاهش مییابد. اگر از ابتدا با فایلی کوچک آغاز کنید، قدرت مانور شما در ویرایش بسیار محدود می شود. به جای این کار کارت حافظه جانبی بیشتری خریداری کنید و تصاویر خود را با رزولوشن بالا بگیرید و از عکسهای با کیفیت پایین، دوری بجویید!
نویز زیاد

نویز دیجیتال مثل دانه هایی است که روی نگاتیو یا فیلم تشکیل می شوند. هر چه ISO استفاده شده در عکاسی بالاتر باشد، میزان این نویز نیز بیشتر خواهد بود و در نتیجه هر چه تصویر را بزرگتر کنید نویز بیشتری مشاهده خواهید کرد. عکس هایی که در شب گرفته میشوند معمولا در معرض نویز هستند چرا که دوربین تلاش میکند که جزییات عکس را ثبت کند. به منظور کاهش نویز از بالاترین کیفیت عکس موجود استفاده کنید، از سه پایه برای عکاسی استفاده کنید و پایینترین میزان ISO را بدون تار شدن عکس مورد استفاده قرار دهید.
عکس های کم نور

یک عکس کم نور، تاریک است چرا که نور کافی در هنگام گرفتن عکس به حسگر دوربین نرسیده است. اگر در LCD دوربین دیدید که یک تصویر پر از سایه و با نوردهی کم است، سعی کنید دریچه دیافراگم را کمی باز تر کنید تا نور بیشتری به داخل آن برسد. همچنین میتوانید نوردهی (EV – Exposure value) دوربینهای DSLR را تنظیم و با انتخاب علامت + نور بیشتری اضافه کنید (افزایش های نیم درجه ای را امتحان کنید).
نوردهی زیادی

اگر عکس شما بسیار نورانی است و در عوض جزئیات روی آن کمتر نمایش داده شده است، نوردهی زیادی روی آن رخ داده است؛ یعنی نور بیشتر از حد نیاز به حسگر دوربین رسیده است. نوردهی زیادی را میتوان در نور زیاد روز یا در سوژههای رنگ روشن دید. به منظور اصلاح این مورد سعی کنید نوردهی (EV) را نیم یا یک پله پایین بیاورید و ببینید که آیا جزئیات بیشتری مشاهده میشود یا خیر. برای نتایج دقیق تر از نورسنجی نقطهای استفاده کنید – یک ناحیه خاکستری متوسط را راهنمای کار آن قرار دهید.
۲۴ بهمن ۱۳۹۴
سلام بسیار عالی بود ممنون از راهنمایی شما . سپاسگزارم. موفق باشید
۱۱ آذر ۱۳۹۴
سلام دوربین نیکون ٧١٠٠ عکسهایی با کیفیت پایین میگیره نمیدونم کدوم گزینه در منوی اون تغییر کرده، چون در ابتدا اینطور نبود، در ال سی دی دوربین کیفیت خوبه اما وقتی زوم میکنیم پیکسل پیکسل میشه ، میشه منو راهنمایی کنین دوستان
۳۰ بهمن ۱۳۹۴
اگه دوربین شما بازگشت به تنظیمات کارخانه داره (reset factory) اون رو انجام بدید.
۲۸ شهریور ۱۳۹۴
سلام
من مطالب این صفحه رو خوندم ولی دچار ابهاماتی شدم لطفا توضیح بدید
شما فرمودید وقتی در شب هستیم یا نور کمی داریم بایستی از ISO بالا استفاده کنیم بر اساس قسمت ۱ در همین صفحه و صفحات دیگر ولی در قسمت ۸ دلیل نویز زیاد در نور کم را ISO بالا مطرح می کند و راه چاره را پایین آوردن ISO می داند.
لطفا بیشتر توضیح بدید ممنون میشم
با تشکر از سایت پربارتون
۱۷ مهر ۱۳۹۴
توی شب٬ اگر نویز زیادی توی عکس وجود داشته باشه٬ باید ایزو رو کمتر کنید٬ که نویز کمتری داشته باشه .. وقتی هم که ایزو بیاد پایین٬ برای جبران نور کم شده٬ باید شاتر رو به مقدار نیاز بازتر کنید (زمان بیشتر/سرعت شاتر کمتر) ٬ که برای این کار به سه پایه نیاز هست
اون مورد شماره ۱ هم برای زمانی هست که نتونیم دوربین رو ثابت نگه داریم .. اون موقع اجبارا ایزو رو میبریم بالا تا به مقدار نوردهی مناسب برسیم
۲۲ مرداد ۱۳۹۴
سلام من یه دوربین ۶۰d دارم ولی عکسایی که باهاش میگیرم رزولوشنش ۷۲! چه جوری ۳۰۰ کنم؟ تنظیماتش کجاست؟ ممنون میشم راهنمایی کنید
۱۱ مرداد ۱۳۹۴
واقعا مطالب سایت عالی بود…….
۹ تیر ۱۳۹۴
واقعا عالی بود خیلی بدردم خورد
ممنون
۱۷ خرداد ۱۳۹۴
بسیار عالی بود ممنون از شما
۱۱ مرداد ۱۳۹۴
خواهش می کنم…..
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
تشکر
استفاده کردم
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴
بسم الله الرحمن الرحیم
أَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ وعَجِّلْ فَرَجَهُمْ
سلام خیلی ممنون
انشاءالله سربلند باشید
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴
سلام خدمت شما
تشکر از شما
موفق باشید
۱۶ اسفند ۱۳۹۳
خیلی ممنون
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴
سلام من در افغانستان عکاسی دجیتال دارم ولی کیفیت دوربین بالا است نکیون d5200و پرنتر هم epson t60است کفیت بالا ندارد نمیدونم که چرا
۱۵ شهریور ۱۳۹۴
با سلام به دوست گرانمایه . اکثر دوربین ها با رزولویشن هفتاد و دو عکس می گیرند که شما احتمالا با همین رزولویشن عکس ها را پرینت می کنید که اشتباه است . اول باید رزولویشن عکس را به سیصد تبدیل کنید و بعد از آن پرینت بگیرید . چون رزولویشن عکس برای چاپ باید روی سیصد باشد نه هفتاد و دو .
۱۷ بهمن ۱۳۹۳
درود
بسیار آموزنده و مفید، سپاس.
۳۰ دی ۱۳۹۳
خلیلی خوب بود ممنونم
۸ دی ۱۳۹۳
تشکز وتقدیر از اطلاعات بسیار مفید شما…..
۱۳ آذر ۱۳۹۳
ممنونم از وبسایت خوبتون.
من تازه دارم شروع به عکاسی میکنم.
دنبال همچین سایتی میگشتم که راهنمام باشه, تمام نکات لازم تو سایتتون هست.
بازم تشکر
۲۰ آذر ۱۳۹۳
افرین داری پیشرفت میکنی
کاری داشتید به من بگید
۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۴
سلام
۲۷ مهر ۱۳۹۳
سایت خوبی دارید و از اطلاعاتی که در اختیار کاربران قرار دادید ممنونم در صورت امکان اطلاعات بیشتری روی سایت قرار دهید و اگر لطف کنید راهنمای دوربین دیجیتال کنن دی ۷ خیلی ممنونم می شوم
۳۰ شهریور ۱۳۹۳
با سلام خدمت شما
برخود واجب دانستم از شما بابت این سایت بی نهایت تشکر نماییم
مطالب بسیار ارزنده وعالی میباشد
۱۱ شهریور ۱۳۹۳
سلام.اول از همه تشکر کنم از سایته خوبتون.واقعا کاربرد داره حداقل واسه من که به عکاسی علاقه دارم.از طریق برنامه ی berooz با این سایت اشنا شدم.همه چی خیلی حوبه فقط یه چیزی میگم نمیدونم انتقاده,نظره یا پیشنهاد..ولی کیفیت بعضی عکسایی که تو بخش های مختلف هست پایینه…بازم ممنون,خسته نباشید
۳۱ مرداد ۱۳۹۳
salam
۳۱ مرداد ۱۳۹۳
ba arze salam khedmate modire in site khob va tamamiye fa’alan man ye doorbine canon slr 60d kharidam va taze kar hastam in site be man moarefi shod va man kheyli khosham omade vali ye moshkeli hast mikhastam bebinam in adadi ke roye har aksi baraye rahnamei gozashte shode male che dorbii hast chon shutter speed va f ba doorbine man nemikhone yani adadhash ba adadhaye dorbine man yeki nist lotfan mano rahnamaei konid mamnon
۲۵ مرداد ۱۳۹۳
سلام
من هم تازه با سایت خوبتون اشنا شدم واقعا دستتون درد نکنه مطالب خیلی خوبی دارید لطفا برای عکاسی از افراد چاق هم اموزش بذارید ( چطور به افراد چاق ژست های دونفره و رمانتیک میشه داد)
یه دنیا تشکر
۲ شهریور ۱۳۹۳
با لاغر کردن سوژه مورد نظر این کار ممکن است .
۱۵ شهریور ۱۳۹۴
با سلام . اولا از افراد چاق نباید با لنز زیر واید عکس بگیرید . دوما افراد چاق نباید لباس روشن بپوشند . رنگ تیره افراد چاق را لاغر نشان خواهد داد . سوما از افراد چاق به هیچ عنوان نباید از روبرو عکس بگییرید بلکه باید با زاویه سی و پنج درجه نسبت به دروبین از این افراد عکس گرفت .