نقد عکس #۱۰۲

«نقد عکس» نام یکی از بخش های لنزک است. در بخش نقد عکس، که آخر هفته ها برگزار می شود، ما عکس ارسالی یکی از خوانندگان عزیزمان را منتشر می کنیم و از شما خواهش می کنیم که انتقادات سازنده خود را در مورد آن مطرح نمایید. این یک راه عالی برای یادگیری بیشتر در مورد عکاسی، مطرح کردن دیدگاه ها و نقد شدن عکس خود شماست. در ادامه از شما برای شرکت کردن در این بخش و مطرح کردن نظرتان در مورد عکس نقد شماره ۱۰۲ دعوت می کنیم.

قوانین ساده این بخش

  • گاهی ما عمدا عکس هایی که بی عیب نیستند را انتخاب می کنیم، پس لطفا با انتقادات سازنده خود به دوستانتان کمک کنید
  • آزادانه هر نصیحتی که می دانید مفید است را مطرح کنید – ترکیب بندی، نورپردازی، ویرایش و…

کاندید این هفته بخش نقد عکس (برای مشاهده سایز بزرگ روی عکس کلیک کنید):

عکس

مشخصات عکس :

  • دوربین: EOS 600D
  • دیافراگم: f/4
  • سرعت شاتر: ۱/۱۰sec
  • حساسیت سنسور: ISO-100
  • فاصله کانونی: ۵۵mm

عکاس: آقای سجاد خیرخواه

قصد داشتید چه چیزی را به تصویر بکشید؟

هدف از این ترکیب ایجاد حس «گُشایش» در بیننده بوده. من سعی کردم با استفاده از خطوط کرکره، فضای تاریک ایجاد شده از یک سایبان کشیده شده ی سمت چپ، چشم بیننده رو با استفاده از یک جهت نما و فلش به سمت فضایی روشن تر و باز تر در راست هدایت کنم و خب این فضا رو هم با یک سایبان باز و در نتیجه فضایی با تاریکی و سایه ی کمتر ایجاد کنم.

لطفا نظر خود را در قسمت نظرات، پایین همین صفحه، مطرح نمایید. شما چگونه چنین صحنه یا عکسی را به طور متفاوتی به تصویر می کشیدید؟ تشکر فراوان از همه عزیزانی که هفته گذشته در این بخش دیدگاهشان را مطرح نمودند.

سازنده ترین نظرات در سایت به شکل برجسته ای نمایش خواهند یافت. شما هم می توانید با کلیک روی این لینک عکس خود را برای بخش نقد ارسال نمایید.

مروری بر نقد عکس هفته گذشته

دیدگاه برجسته هفته گذشته: mhtd: درود ثبت تصاویر از آسمان همیشه هیجان انگیز بوده و همه هنرمندان حداقل چند اثر از آسمان در رزومه هنری خود دارند . به باور من ماه را خوب ثبت و ویرایش کردید . اما با وجود تعدد عکسها از این قمر زمین ، یک ثبت خشک و خالی شاید چندان جلب نظر نکند . از این رو عکاسان برای متفاوت شدن عکسها از شیوه های متفاوتی استفاده می کنند مانند ضد نور کردن سوژه ها . لنزهای غیر نرمال دارای خطای اپتیکی ذاتی هستند که هیچگاه برطرف نمی شوند . خطای پرسپکتیو خطاییست که همیشه همراه لنزهای واید و تله هست . در لنزهای واید در پرسپکتیو اغراق می شود و فواصل بسیار بلند به نظر می آیند و در تله برعکس ، فواصل شدیدا فشرده هستند . این خطا توسط هنرمدان خلاق به خوبی مهار می شود و عکسهای زیبایی ثبت می گردند . مثلا برای فشرده کردن حجم زیادی از یک ترکیب مانند حجم زیاد درختان جنگل یا ساختمانها در یک کادر از لنز تله استفاده می شود تا پرسپکتیو فشرده و نسبتا تخت به نظر بیاید و برعکس برای اغراق در فواصل، مانند بزرگ نشان دادن یک سوژه از لنز واید استفاده می شود . به همین منظور با همین لنز تله خوبی که دارید می توانید عکسهایی بگیرید که در آن تخمین فاصله مشکل شود و ترکیب مناسبی برای زیبایی تصویر بیابیدبه عنوان مثال می توان دو کودک که بر روی چینه دیوار نشستند و دست در گردن هم انداختند را در عظمت ماه سیلوئت کرد یا گربه نشسته روی چینه دیوار یا اهدا یک هدیه توسط زن و شوهر به هم و یا پرش یک ورزشکار اسکیت سوار و … . می توان در زمان نورانی شدن برخی ستاره های معروف که هر از مدتی آشکار می شوند و در زمان خاصی از شبانه روز در کنار ماه قرار می گیرند استفاده کرد و با ثبت خوب و دقیق مانند همین عکس تمام این تصاویر را به ژانری برای خود تبدیل کنید و آرشیوی از تصاویر ماه و ستارگانی که در نزدیکی ماه منور می شوند ایجاد کنید.

نظرات شما

  1. ahvazcity

    ۲۹ آبان ۱۳۹۴

    توی این عکس خطوط قوی ای وجود داره
    ولی خطوط عمودی و افقی و کج، تکلیفشون مشخص نیست. افقی ها، کاملا افقی نیستن. همینطور عمودی ها و…
    و این باعث میشه که عکس تعادل نداشته باشه
    کنتراست خوبه ولی وضوح توی بعضی قسمت ها خوب نیست.
    خط محسوس وسط کادر نیست و بازهم عدم تعادل رو نشون میده.
    یک سمت کادر تیره تر هست و یک سمت دیگه روشن تر. سمت چپ عکس وزن بیشتری داره و توی سمتراست با چیزی جایگزین نشده. شاید اگر خط وسط عکس توی یک سوم بود اتفاق دیگه ای میفتاد.
    این عکس یک نقطه ی قوی داره (تابلو) (نقطه ی قوی ==>> مراجعه بشه به کتاب هارولد مانته، ترکیب بندی در عکاسی) ولی توی نقاط طلایی نیست. باز هم با اینکه توی نقاط طلایی قرار نگرفته، چشم آدم رو خیره میکنه
    حرکت چشم توی این عکس کم هست و خیرگی روی نقطه ی قوی باقی میمونه.
    خطوط عمودی و افقی قوی توی این عکس، نقطه قوتش حساب میشه.
    عکاس عزیز موفق باشن انشالله

  2. محسن پیرنیا

    ۹ آبان ۱۳۹۴

    سلام به جناب خیر خواه عزیز.
    ثبت عکسهای معنا گرا واقعا چالش برانگیزه. اینکه چه عناصری در عکس گنجانده و چطور ترکیب بندی انتخاب بشه تا بیننده با عکس ارتباط برقرار کنه و بتونه به هدف عکاس آگاهی پیدا کنه کار رو سخت میکنه. راستش منم با نظرات دوستان همدل هستم اما چند نکته ای هم عرض کنم که شاید بیشتر به زیبایی شناسی عکس مربوط میشه. اگه تابلو در یک سوم سمت راست کادر قرار داده میشد قسمت سیاه و اون ستون از سمت راست کادر خارج میشد و شاید بیشتر هم با هدف شما هماهنگ بود. باید عرض کنم که عکاسی تک رنگ و خصوصا سیاه و سفید، بیشتر برای نشان دادن نقش نور در عکسه. که البته در این عکس خیلی نقش نور بارز نشده. و چون هدف شما نشان دادن گشایشه باز هم کمی ضعیف عمل شده. و البته به گفته عباس عزیز، عکس شما کاملا هم تک رنگ نیست. ایکاش کلا عکس سیاه و سفید گرفته میشد. در پایان هم به این اعتماد به نفس تبریک میگم و امیدوارم عکسهای بیشتری از شما ببینم. موفق و سربلند باشی.

  3. abbas e

    ۹ آبان ۱۳۹۴

    سلام.
    اولین نکته که وجود داره اینه که اگر هدف عکاس ایجاد احساس گشایش در بیننده بوده به نظر من به این هدف خیلی نزدیک نشده. در صورتی که می شد با ادیت خیلی مختصری به این هدف رسید.
    دومین نکته بیشتر برای من سوال هست.اگر نمای بزرگ عکس رو ببینید متوجه میشید عکس کاملا مونوکروم نیست و به صورت ناشیانه ای در برخی قسمت های عکس رد پایی از رنگ قرمز بی حال دیده میشه. هدف از این کار رو حقیقتا متوجه نشدم.

  4. 123456

    ۹ آبان ۱۳۹۴

    سلام و خسته نباشید منم در نگاه اول از عکس خیلی خوشم اومد ولی وقتی خیلی دقت کردم چشمام به سیاهی های دو طرف خیلی بیشتر موند تا به سوژه ی اصلیتون ….و نظر دوستمون black light خیلی خوب بود که اگر از شیوه ی سیاهو سفید و رنگی استفاده میکردین عالی میشد و یه کم کنتراست کمتر میشد جذابتر به نظر میرسید
    در کل عکس یه گرمی خاصی داره من خوشم اومد
    موفق باشید

  5. Black Light

    ۹ آبان ۱۳۹۴

    با سلام خدمت شما دوست عزیز و گرامی

    مستقیما وارد نقد و بررسی نقاط قوت عکستون می شم، عکس زیبا و معناگرایی گرفته و ادیت کردید، قطعا این سبک عکس ها بدون ادیت، آنچه عکاس بخواد از آب در نمیاد، اما کلا جذابیت خاص خودشو داره، ولی یک سری ایرادات جزئی داره که میشه در عکسی که در آینده میگیرید در این سبک، اون ها رو اعمال و اصلاح کنید، ۱- اینکه وقتی دو طرف عکستون اینقدر سیاه هست دیگه جهت تابلو اهمیتی پیدا نمی کنه و این در حالیه که این جهت می تونه یک هدایتگر چشم برای بیننده عکس و انتقال هرچه بیشتر تفکر عکاس به بیننده بشه و باید یا از خطوط و نقاط طلایی استفاده می شد یا اینکه جهت موافق جهت تابلو روشن تر می بود تا نشانگر تفکری مانند حرکت از ظلمت به سمت روشنایی که مسیر اهل بیت و حرم مطهر هست می بود، ۲- استفاده از تک رنگ سیاه و سفید، عموما برای زمانی استفاده می شه که فرد عکاس بخواهد یک معضل یا خاطره ای دردناک یا انزجار و غیره رو نشون بده و عموما یکمعنی غم بار داره، اگر بخواهید این منظور رو برسونید، این عکس با وجود این تابلو در میانش، یک نوع تضاد رو نشان میده که هم منظور شما رو به درستی نمی رسونه و هم اینکه شایسته حرم مطهر نیست و کلا خوب نیست، راهکارش اینه که بهتر بود از روش تفکیک سیاه و سفید و رنگی بودن سوژه استفاده می کردید، یعنی میتونستید که تمام عکس رو سیاه و سفید و سوژه که همون تابلو هست رو رنگی و سبز مثلا بگذارید و اونوقت تمام این موردها از بین می رفت و بسیار تاثیرگذار تر می شد، البته می شه چند تا نقد سازنده دیگه به عکس شما داشت اما در صورت اصلاح این موارد، موضوع می تونه به کلی تغییرات اساسی داشته باشه، در خصوص نقاط قوت این رو باید بگم که دید شما به یک موضوعی که روزمره عده زیادی اون رو می بینند و توجه خاصی بهش ندارند، خیلی خوبه و نشان میده که شما اون حس و انگیزه صحیح عکاسی رو دارید و می تونید پیشرفت های بسزایی داشته باشید، از طرفی این عکس هرچند در گذشته گرفته شده اما با موقعیت زمانی کنونی که ایام عزاداری اهل بیت و امام حسین هست هم تا حدودی تطابق داره و این مهمه، مورد مثبت دیگه اینکه که کنتراست به نسبت جالبی داره و علاوه بر اون تفکیک دو رنگ سیاه و سفید و شارپنس کار بسیار مناسب و جذابه، در پایان عکس بسیار خوب و عالیی گرفتید که اگر موارد فوق رو درونش بیشتر اعمال کنید می تونه خیلی قوی تر هم بشه.
    با تشکر از عکس زیباتون
    Black Light

    1. سجاد خیرخواه

      ۱۶ آبان ۱۳۹۴

      بسم الله الرحمن الرحیم
      با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما دوست گرامی!

      واقعا خوشحالم که اولین تجربه ی من در این سبک تونست اینقدر لیاقت داشته باشه که دوستان نقد می نویسند و توجه دارند. حقیقتا من بیش تر سبک های لند اسکیپ و سیتی اسکیپ کار می کنم و خب همون طور که گفتم اولین تجربه بود. تمام موارد فوق رو با دقت و چند بار خوندم. کاملا با حرف های شما موافق هستم. و وقتی از دید و لاک خودم بیرون میام کاملا به ایرادات عکس پی میبرم. واقعا خوشحالم که این دید جدید رو به من رسوندید . قطعا در عکس های بعدی بیش تر دقت می کنم. البته اکثر تذکرات فوق مربوط به ادیت میشد که شاید با یک باز نگری در ادیت بشه بخش اعظمیش رو اصلاح کرد. براتون از صمیم قلب آرزوی موفقیت دارم

      سجاد خیرخواه
      آبان ۹۴

      یا علی!

      1. Black Light

        ۲۷ آبان ۱۳۹۴

        با سلام

        متشکرم جناب خیرخواه، خوشحالم که تونستم کمکی به شما بکنم.

        امیدوارد در پله های ترقی ببینمتون

        Black Light
        عرفان میرانی


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *