مقایسه لنزهای ۵۰mm و ۸۵mm برای عکاسی پرتره از اشخاص

در این مطلب عکاس مردیث کلارک در مورد تفاوت های بین لنز ۸۵mm و ۵۰mm برای عکاسی پرتره از اشخاص صحبت کرده و برای کمک به مقایسه شما عکس های گرفته شده با هر یک از این دو لنز را مشخص کرده است. در ادامه این مطلب لنزک با ما برای یک مقایسه ابتدایی و کاربردی بین دو لنز مناسب پرتره ۵۰ و ۸۰ میلیمتر همراه شوید.

برای ثابت نگه داشتن شرایط، تمام عکس های این مطلب با دوربین کانن ۶۰D، و یکی از دو لنز کانن ۵۰mm در f/1.8 یا کانن ۸۵mm در f/1.8 گرفته شدند. کانن ۶۰D یک دوربین سنسور APS-C (کراپ سنسور) است، بنابراین به منظور تعیین فاصله کانونی این لنزها بر روی این دوربین، فاصله کانونی لنز را در ۱٫۶ ضرب می کنیم (اگر از دوربین نیکون استفاده می کنید در ۱٫۵ ضرب کنید). بنابراین بر روی یک دوربین کراپ سنسور، لنز ۵۰mm تقریبا مانند یک لنز ۸۰mm، و لنز ۸۵mm مانند یک لنز ۱۳۶mm عمل می کند.

۱

تفاوت در عمق میدان

این عکس با لنز کانن ۸۵mm در f/1.8 گرفته شده است.

یکی از بزرگترین تفاوت های بین لنز ۸۵mm و لنز ۵۰mm فاصله ای است که شما باید از سوژه داشته باشید. با لنز ۸۵mm، حداقل فاصله فوکوس ۲٫۸ فوت (۸۵ سانتیمتر) و با لنز ۵۰mm، حداقل فاصله فوکوس ۱٫۱۵ فوت (۳۵ سانتیمتر) است.

این به این معنی است که به طور کلی، شما با لنز ۸۵mm نسبت به لنز ۵۰mm در فاصله بیشتری از سوژه خواهید ایستاد. در عوض، این مسئله عمق میدان را کاهش می دهد، که به این معنی است که تصاویر گرفته شده با لنز ۸۵mm معمولا بوکه بسیار مات تری نسبت به عکس های گرفته شده با لنز ۵۰mm دارند، حتی زمانی که از یک دیافراگم یکسان استفاده می کنند.

این تصویر با لنز کانن ۵۰mm در f/1.8 گرفته شده است.

شما می توانید به وضوح تفاوت را در شکوفه های گیلاس در پس زمینه دو تصویر بالا ببینید، که هر دوی آنها در f/1.8 گرفته شدند. شکوفه های گیلاس در هر دو عکس تقریبا به خوبی مات شده اند، اما شکل شکوفه ها در تصویر گرفته شده با لنز ۵۰mm مشخص تر است، و در تصویری که با لنز ۸۵mm گرفته شده شکوفه ها به طور قابل توجهی مات تر و نرم (خامه ای) تر هستند.

البته، در زمینه بوکه افراد ترجیحات و سلایق مختلفی دارند. برخی نرمی یکنواخت تری که لنز ۸۵mm ارائه می دهد را ترجیح می دهند، در حالیکه عکاسان دیگر ترجیح می دهند پس زمینه کمی بیشتر مشخص باشد.

چپ: لنز ۸۵mm | راست: لنز ۵۰mm.

شما ممکن است حتی رویکردهای مختلفی را در کاربردهای مختلف ترجیح دهید! به عنوان مثال، من معمولا طرفدار بوکه یکنواخت تر لنز ۸۵mm هستم. با این حال، زمانی که در حال عکاسی از چمن هستم، بافتی که لنز ۵۰mm ارائه می دهد را ترجیح می دهم (نمونه های بالا را ببینید).

این مسئله صرفا به ترجیح شما بستگی دارد، بنابراین شروع به یادداشت برداری ذهنی کنید در مورد این که وقتی به کارهای عکاسان دیگر نگاه می کنید معمولا کدام نوع تصاویر را ترجیح می دهید. اگر متوجه شدید که همیشه به سمت بافت خامه ای تر جذب می شوید (قسمت های خارج از فوکوس یا مات نرم همچون خامه)، آن وقت لنز ۸۵mm ممکن است برای شما بهتر باشد. اگر کمی بافت بیشتر در پس زمینه را ترجیح می دهید، در عوض لنز ۵۰mm را در نظر بگیرید.

بیشتر بخوانید: عمق میدان را عمقی یاد بگیرید

۲

تفاوت در کادربندی

این عکس با لنز ۵۰mm گرفته شده است.

علاوه بر این، وقت بیشتری را صرف فکر کردن در مورد محتوای پس زمینه های خود کنید. استفاده از یک لنز ۸۵mm به تصویری منجر خواهد شد که از نزدیکتر بر روی سوژه شما کادربندی شده است. از طرف دیگر، عکاسی با لنز ۵۰mm به تصاویری منجر می شود که شامل مقدار بیشتری از پس زمینه هستند (هرچند نه به اندازه عکاسی با لنز کانن ۲۴mm).

آیا شما با خوشحالی برای یک جلسه عکس تا بالای یک کوه پیاده روی می کنید؟ در این صورت ممکن است بخواهید لنز ۵۰mm را به منظور ثبت کاملتر درختان و مناظر در پس زمینه پشت سوژه پرتره خود در نظر بگیرید.

این تصویر دقیقا در همان مکان عکس قبلی، فقط با استفاده از لنز ۸۵mm به جای ۵۰mm گرفته شده است.

از طرف دیگر، آیا اغلب تلاش می کنید که پس زمینه را در تصاویر خود پنهان کنید؟ آیا در محل عکاسی با پس زمینه هایی که گاهی اوقات خارج از کنترل و/یا غیر قابل پیش بینی هستند عکس می گیرید؟ در این صورت، ممکن است لازم باشد لنز ۸۵mm را در نظر بگیرید.

زمانی که شما عمق میدان کاهش یافته لنز ۸۵mm را با کادربندی نزدیک تر سوژه خود ترکیب می کنید، لنز ۸۵mm در ایجاد تصاویر پرتره زیبا تقریبا در هر مکانی به خوبی می درخشد.

۳

تفاوت در فاصله عکاسی از سوژه

این تصویر با لنز ۵۰mm گرفته شده است.

یادتان هست که گفتم وقتی از لنز ۸۵mm استفاده می کنید، نسبت به لنز ۵۰mm باید در فاصله بیشتری نسبت به سوژه خود بایستید؟ این دلیل دیگری است که مهم است بدانید، من تقریبا هیچ وقت از لنز ۸۵mm در داخل خانه استفاده نمی کنم.

خانه ما حدود ۳۰۰ متر مربع است، و بسته به فضا، گاهی اوقات من از لحاظ فیزیکی نمی توانم به اندازه کافی از سوژه دور شوم تا از لنز ۸۵mm ام استفاده کنم. گذشته از کسب و کار رسمی عکاسی، برای من مهم است که بتوانم هر روز کمی از لحظات خانوادگیمان را ثبت کنم، و بنابراین داشتن یک لنز سریع که بتوانم در داخل خانه از آن استفاده کنم، برای من امری ضروری است.

با وجود این که من عاشق لنز ۸۵mm ام هستم، اما با توجه به اندازه خانه ما برای این کار مناسب نیست. تجربه شما ممکن است متفاوت باشد.

این تصویر با لنز ۸۵mm گرفته شده است.

لنزک: منظور از لنز سریع (fast lens) لنزی است که گشودگی دیافراگم یا حداکثر دیافراگم بالایی داشته باشد (دیافراگم آن خیلی باز شود – مثل f/1.2) که نتیجه آن ورود نور بیشتر و امکان انتخاب سرعت شاتر سریع تر است. از این رو به این لنز ها، لنز های سریع گفته می شود.

از طرف دیگر، زمانی که ما در فضای باز هستیم، من اغلب لنز ۸۵mm ام را ترجیح می دهم. در آن شرایط، دورتر ایستادن از سوژه هایم چیز خوبی است. من می توانم اجازه دهم بچه هایم بازی کنند و سرگرم باشند بدون این که در کار آنها دخالت کنم. کمی فضای بیشتر بین آنها و دوربین به این معنی است که آنها می توانند راحت تر باشند، که به نوبه خود به حالت های واقعی تر و لبخندهای صادقانه تر منجر می شود.

ن

نتیجه گیری

همانطور که می بینید هر دوی این لنزها برای ثبت تصاویر سبک پرتره از اشخاص عالی هستند – من شخصا هر دوی آنها را در کیف دوربینم نگه می دارم و از آنها تقریبا به طور مساوی استفاده می کنم.

با این وجود، اگر در حال حاضر تنها قادر به خرید یک لنز هستید، هر دوی این لنزها شرایطی دارند که در آن دیگری را تحت الشعاع قرار می دهند، بنابراین مهم است که در مورد اولویت های خود و روشی که اغلب از یک لنز پرتره استفاده می کنید، واقع بینانه فکر کنید، تا بهترین استفاده را از پولی که می پردازید بکنید.

اگر شما یکی از این لنزها را دارید – از کدام یک برای عکاسی از اشخاص بیشتر استفاده می کنید؟

نویسنده: مردیث کلارک (Meredith Clark)

م

منبع

برگرفته از: digital-photography-school

نظرات شما

  1. هلین

    ۳ فروردین ۱۴۰۱

    الان این عکس ها با بادی کراپ گرفته شدن یا فول فریم ؟؟
    چون بادی کراپ خودش ۵۰ رو نزدیک ۸۰ میرسونه

  2. علی

    ۱۸ دی ۱۳۹۹

    اظ نظر منم سه تا نکته قابل توجه هست.
    اولا
    پرپسکتیو و فاصله کانونیه که بخاطر تخت شدن پرسپکتیو در فواصل کانونی بلندتر ۸۵ صورت رو توپل تر نشون میده هرچند به تناسب ۱۳۵ اینقدر زیاد نیست اما هست.
    ثانیا
    قیمت ۸۵ تقریبا دوبرابر و نیم ۵۰ هست
    ثالثا
    با وجود داشتن ۸۵ با گرفتن فاصله بیشتر یا دیافراگم بسته تر میشه نتایج ۵۰ رو شبیه سازی کرد ولی با ۵۰ نمیشه با جلوتر رفتن شبیه ۸۵ شد چو ن اعواج صورت زیاد خواهد شد و دیافراگم باز تر هم عملا نزدیک شدن نرخ دولنز به همدیگه رو باعث میشه.

    در مجموع سرو شانه ۸۵ و کمر به بالا یا بازتر ۵۰ بنظرم بهتره

  3. حسین

    ۱۳ بهمن ۱۳۹۷

    سلام ببخشید من قصد خرید یک لنز برای عکاسی پرتره دارم و مهم ترین خواسته من کیفیت عکسه که میخوام زیاد باشه مثلا شبیه به این عکس ها میخوام بشه :
    i.pinimg.com/originals/50/4a/0b/504a0bc1d347c8fc72f550ca6b232f31.jpg

    به نظرتون چه لنزی مناسب منه که عکسی با کیفیت عکس بالا بتونم بگیرم ؟

    دوربینم هم ۶۰۰D هست

  4. کاظمی

    ۲۱ خرداد ۱۳۹۶

    برای اینکه در بعضی از عکسهایی که با لنز ۸۵ گرفته میشه ،بخواهیم پس زمینه واضحتری داشته باشیم ، کافیه چند استاپ دیافراگم رو افزایش بدیم ، مثلا به جای f 1.8 , دیافراگم روی f 8 قرار داده بشه

  5. محسن پیرنیا

    ۱۶ خرداد ۱۳۹۶

    سلام به همه دوستان.
    خیلی عالی و کاربردی بود. هر دو لنز برای عکاسی پرتره مناسب هستن اما به هرحال بواسطه فاصله ی کانونی که دارند حتما با مزایا و معایب خاصی هم همراهند. مهم انتخاب و نیاز و البته شرایط عکاسه که بهترین انتخاب رو براش رقم میزنه. وگرنه با لنز ۲۰۰mm هم میشه عکس پرتره گرفت.
    سپاس از لنزک…

  6. vahid

    ۱۵ خرداد ۱۳۹۶

    تو عکس ها کاملا مشخصه که لنز ۸۵ برای عکاسی پرتره بهتره .لنز ۵۰ خیلی به نظرم مناسب پرتره نیست

  7. MajidiHossein

    ۱۵ خرداد ۱۳۹۶

    درود
    موردی که بهش اشاره نکردید پرسپکتیو متفاوتی که در فواصل کانونی نرمال تا تله ایجاد میشه و روی ترکیب چهره تاثیر گذار است، در تصاویری که قرار دادید هم این نکته در چهره دخترک دیده میشود.

    1. محمدرضا

      ۷ تیر ۱۳۹۶

      دقیقا ، و نکته دیگه ای که از قلم افتاده این هست که عکسها کادر یکسانی ندارن.
      باید اشاره کرد که فاصله کانونی بیشتر عمق میدان کمتر و فاصله بیشتر از سوژه عمق میدان بیشتری ایجاد میکنه
      در نتیجه اگر کادر یکسان باشه، شما با لنز ۸۵ مجبورین فاصله بیشتری نسبت به لنز ۵۰ از سوژه بگیرین و این تاثیر فاصله کانونی بیشتر در کاهش عمق میدان رو خنثی میکنه.
      اما در نهایت چیزی که باعث میشه در تصاویر گرفته شده با لنز ۸۵ نسبت به ۵۰ حتی درصورت رعایت کادر یکسان ، پشت زمینه محوتری داشته باشیم این هست که هرچه فاصله کانونی بالاتر بره فاصله بین اشیاء کمتر نشون داده میشه و در عمل بزرگتر دیده میشن که باعث میشه بوکه های بزرگتری داشته باشیم و قسمتهایی از پس زمینه از کادر خارج بشن


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *