فیلمبرداری با دوربین DSLR: راهنمای مقدماتی برای ضبط ویدیو HD – قسمت اول

آیا می خواهید با DSLR خود به ضبط ویدیو بپردازید و نمی دانید از کجا شروع کنید؟ در این مطلب لنزک ما به تمام سوالات شما پاسخ می دهیم: از انتخاب رزولوشن گرفته تا نرم افزارهای مناسب برای ویرایش ویدیو.

قرار دادن قابلیت ضبط ویدیوی HD، در دوربین های دی اس ال آر کانن، نیکون، سونی و دیگر سازندگان دوربین، روز به روز در حال افزایش است. این کار دلیل خوبی دارد: سنسور های بزرگ، عملکرد فوق العاده در نور کم و امکان انتخاب گستره وسیعی از انواع لنز ها، می تواند دوربین های اس ال آر را، با حفظ کاربری عکاسی، به عنوان نسل جدیدی از دوربین های فیلمبرداری مطرح کند. اگر کار با دوربین های HDSLR(دوربین DSLR ای که قابلیت فیلمبردازی HD را داشته باشد) را تازه آغاز کرده اید، این راهنمای لنزک مخصوص شماست: راهنمایی که به دور از پیچیدگی و اصطلاحات پیچیده به طور عملی شروع کار فیلمبرداری HD را به شما آموزش می دهد.

در مورد ویدیوی hd dslr : چه باید بدانیم؟

فیلمبرداری HD با دوربین DSLR، پدیده نسبتا جدیدی به حساب می آید که بعضی ها خیلی از آن استقبال کرده اند. دلیل این استقبال به خاطر کیفیت بالایی است که دوربین برای ضبط ویدیویی در اختیار کاربر قرار می دهد.(کیفیتی در حد دوربین های فیلمبرداری حرفه ای). در واقع، استفاده از این دوربین ها (که به دوربین های HDSLR معروف شده اند) توسط فیلمسازان، روز به روز در حال افزایش است. چرا که هزینه بدنه، لنز و دیگر تجهیزات در فیلمبرداری با این دوربین ها بسیار ارزانتر از تجهیزات فیلمبرداری مرسوم در می آید. از طرف دیگر، گزینه هایی که دوربین های DSLR از نظر انواع لنز پوشش می دهند، به مراتب بیشتر از دوربین های فیلمبرداری حرفه ای است.

خوب این که خیلی خوب است! پس چه کسانی از قابلیت فیلمبرداری HD در DSLR ها اظهار نارضایتی می کنند؟

بیشتر عکاسان سنتی هستند که نسبت به این قضیه بد بینند. چون قابلیت فیلمبرداری در دوربین و موبایل تا به امروز فقط به عنوان یک قابلیت جانبی مطرح بوده است. نظر آنها بر این است که افزودن امکان فیلمبرداری HD به دوربین DSLR، آن را به یک دوربین فیلمبرداری جدی تبدیل نمی کند و بنابراین هزینه برای امکاناتی صرف می شود که در آینده از آن استفاده چندانی نخواهد شد.

آیا نظرشان درست است؟

اجازه دهید این طور بگوییم: قرار دادن امکان فیلمبرداری HD روی DSLR حرفه ای ممکن است از این جهت که تعداد خریداران را افزایش می دهد، از قیمتش بکاهد و آن را نسبت به دوربین فیلمبرداری تک منظوره به گزینه‌ به صرفه تری تبدیل کند. همچنین از وقتی که شرکت های تولید کننده دوربین های DSLR اضافه کردن نمای زنده یا live view را شروع کردند، تعبیه این قابلیت ساده تر نیز گشت.

ارتباط بین ویدیو HD و live view چیست؟

DSLR ها شامل یک سیستم منشور و آینه هستند که امکان تماشای صحنه از دید لنز را به ما می دهند. هنگام فشردن دکمه شاتر و ثبت عکس، آینه بلند می شود، پنجره ویزور یا نمایاب لحظه ای تاریک می شود و تصویر توسط سنسور ثبت می شود. در قابلیت live view، تصویری که بر سنسور می افتد مستقیما به روی LCD منتقل می شود. در این صورت، آینه در طول فعال بودن live view بالا می ماند و دیگر از ویزور (نمایاب یا viewfinder) نمی توان استفاده کرد. ضبط ویدیویی HD به جای آنکه فید نمای زنده را فقط نمایش دهد، آن را روی کارت حافظه ضبط می کند.

چه کیفیتی از ضبط ویدیویی را می توان از دوربین DSLR انتظار داشت؟

بهترین DSLR ها توانایی ضبط با کیفیت فول اچ دی را دارند که رزولوشنی معادل با ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل و با نرخ فریم ۲۴ تا ۳۰ فریم بر ثانیه است. این کیفیت، هم تراز با کیفیت فیلمی است که در بلوری (Blu-ray) ذخیره می شود. برخی از DSLR ها توانایی ضبط ویدیویی با کیفیت ۷۲۰p را دارند، که یک درجه پایین تر از فول اچ دی است و رزولوشن آن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل است. با این حال این رزولوشن، دو برابر کیفیت فرمت DVD است.

علاوه بر رزولوشنهای مذکور، گزینه های فیلمبرداری با کیفیتهای پایین تر ( مثل VGA که ۶۴۰ در ۴۸۰ پیکسل است) نیز برای امکان مدتهای فیلمبرداری طولانی تر و پخش در وب به کار می روند.

اما DSLR من مطمئنا دارای رزولوشن عکاسی بیشتری از آن چیزیست که برای فیلمبرداری ذکر کردید؟

بله درست است، اما فقط برای عکس. چرا که اگر بخواهیم داده های ویدیویی را با رزولوشن ها بالاتر از این ثبت کنیم، پردازش و ذخیره آن در دوربین غیر عملی خواهد بود. علاوه بر آن، هیچ تلویزیونی وجود ندارد که بتواند چنین کیفیت بالایی را پخش کند. بهترین تلویزیون ها در حال حاضر توانایی پخش فول اچ دی ۱۰۸۰p را دارند (که البته به تازگی ۴k با کیفیت ۲۱۶۰ با بازار آمده است)

فرمت ذخیره ویدیو در DSLR چیست؟

اگر هنوز فکر می کنید که در ثبت عکس ثابت، بحث انتخاب بین RAW و JPEG پیچیده است، آن موقع از تنوع فرمت هایی که دوربینهای امروزی می توانند با آن ویدیو را ذخیره می کنند تعجب خواهید کرد. یک فرمت ویدیویی شامل دو بخش است: بخش اول کانتینر یا ظرف است که شامل نحوه بسته بندی و ذخیره/ضبط داده ها می شود. بخش دوم codec است که شامل الگوریتم کدینگ و دی کدینگ داده ها است. البته لازم نیست زیاد در مورد این مسائل نگران شوید. چرا که کانتینر و کدک فیلمبرداری توسط دوربینی که از آن استفاده می کنیم تعیین می شود. دوم اینکه، فرمت این ویدیوها در مرحله خروجی و ویرایش قابلیت تبدیل به یکدیگر را دارد. DSLR های نیکون و المپوس، معمولا از فرمت AVI استفاده می کنند. دوربین های کانن از نسخه های مختلف فرمت MOV استفاده می کنند. پاناسونیک و سونی با فرمت جدید AVCHD کار می کنند.

اجازه دهید که بحث را در همین جا نگه داریم و در مطلب بعدی به ادامه سوالات مطرح شده پاسخ دهیم. حال سوال من از شما این است که در مورد فیلم برداری با دوربین DSLR چه فکر می کنید؟ آیا جزو دسته ای هستید که آن را بی فایده می دانند و یا گروهی که به آن برای فیلمبرداری حرفه ای نگاهی جدی دارند؟ لطفا نظرات خود را در ادامه با ما و دوستانتان در لنزک به اشتراک بگذارید.

م

منبع

برگرفته از: Digital camera world

نظرات شما

  1. ....

    ۱۹ اسفند ۱۳۹۶

    سلام دوربین من نیکون D5600هست هروقت میخوام فیلم بگیرم ده دقیقه بیشتر نمیگیره تنظیماتشم نگاه کردم ولی چیزی ندیدم لطفا بگید حداکثر تایم برا فیلمبرداری چقدر هست و چطور میشه تنظیمش کرد

  2. وحید

    ۲۴ تیر ۱۳۹۶

    سلام من یه eos 50d دارم قابلیت فیلم برداری نداره – شنیدم نرم افزاری میشه اضافه کرد! امکان پذیره؟ به دوربین لطمه وارد نمیشه؟

  3. حسین رحیمی

    ۱۵ تیر ۱۳۹۶

    باسلام – من یک کلاس آموزش خوشنویسی با خودکار دارم میخواهم هنگام خوشنویسی با خوکار تصویر با زوم خوب را به ال سی دی انتقال بدهم تا دانشجویان ببینند . چه دوربینی خوبه؟

  4. پیمان

    ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۶

    لطفا هر وقت پاسخ دادید با ایمیل یا یه پیامک منو مطلع کنید بیام بخونم .
    من میخوام فیلم مصاحبه یا مستند بسازم کیفیت در حد متوسط hd باشه برام کافیه اما برام خیلی مهمه که دوربین دیر باطریش تمام بشه بتونم ۴ ساعت پشت سر هم حداقل فیلم بگیرم چه دوربینی بخرم با بودجه حداکثر ۵ میلیون تومان .

    ۰۹۳۳۱۳۳۳۷۰۰

  5. ویکتور

    ۳۰ بهمن ۱۳۹۵

    شرمنده من ۷ رو اشتباهی از کلمه v استفاده کردم . و با زبان ایرانی جابه جا کردم

  6. ویکتور

    ۳۰ بهمن ۱۳۹۵

    سلام دوست عزیز . بنده دوربین ۷d mark ii خریدم . برای تصویربرداری ال سی دی من گین داره . و خروجی گین دار هم به من میده . من فرمت اچ دی ۱۹۲۰ . ۵۹ فرم زدم . حتی با تنظیمات ایزو و … تا حدی که تاریک کردم و تا حدی که روشن کردم تصویر گین داره . علت این موضوع چیه؟
    و چطوری باید برطرفش کنم

  7. مهدی

    ۱۴ آذر ۱۳۹۵

    کسایی که میگن موقع فیلمبرداری خطا میده یا قطع و وصل میشه مشکلشون از کارت حافظه است.برای فیلمبرداری باید از کارتی استفاده بشه که سرعت write اش بالای ۱۷مگابیت برثانیه است.دقت کنید سرعت writeنه read !!!
    در ضمن بر اساس تنظیم کیفیت مدت زمان فیلمبرداری ممتد متفاوته که معمولا اگه فرمت full hd انتخاب بشه حدود ده دقیقه و اگه فرمت vga انتخاب بشه حدود سی دقیقه هست.

    راستی کسی میدونه چرا شرکتهای سازنده دوربین حافظه داخلی روی دوربین تعبیه نمی کنن که دیگه مشکل سرعت رایت رو دوربینها نداشته باشن؟

  8. پارسا

    ۴ شهریور ۱۳۹۵

    دوربین من وقتی میخوام فیلم بگیرم پیام اخطار ضبط فیلم کار نمی کنه میده.چرا

  9. taha

    ۱۶ تیر ۱۳۹۵

    سلام زمان فیلم برداری در دوربینهای full hdدر دوربین ها چقدر است مثلا من مدت زمان ۲ ساعت مستمر فیلم برداری میخوام کدام دوربین چنین قابلیتی رو داره در نیکن و کنن ۲۹ دقیقه است در سونی اصلاعات ندارم ممنون میشم راجع به پیوستگی ضبط این دوربین ها کسی تجربه ای داره بگه

  10. npstudio

    ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۵

    فیلمبرداری با dslr امروزه بسیار باب شده وتاجایی پیشرفت کرده که خیلی از سریالهای تلویزیونی وحتی فیلمهای سینمایی رو بااین دوربینها تهیه می کنند زمانی ما بادوربینهای m1000 vhs فیلمبرداری میکردیم وبعداز مدتی m3000 جایگزین شد، هیچوقت فکرنمیکردیم که روزی شاهد اینهمه پیشرفت وتغییر باشیم ودرست زمانی که دوربینهای md9000 mini dv به بازار اومد خیلی درمقابلش مقاومت میشد وبرای خیلی از همکارها این تغییر قابل قبول نبود اما این تکنولوژی بسرعت پیشرفت کرد.
    اینارو گفتم که بگم این روند ادامه داره وامروز برخی از مقاومتها دربرابر این سبک ازفیلمبرداری(dslr) به دلیل تفکرات سنتی خودمونه وگرنه این متد و سبک بسیار کارآمد و حرفه ایه وبه زودی زود شاهد رواج و جایگزینی بزرگ و وسیع خواهیم بود

  11. sepide

    ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵

    سلام.خیلی ممنون از مطالب خوبتون

    دوربین من ۵۵۰d canon هست متاسفانه ههرار که خواستم باهاش فیلم بگرم موفق نشدم چون بعد از زدن دکمه ضبط دوربین ایست داده و هیچ فیلمی ضبط نشده
    میخواستم بدونم مشکلش چیه چون خیلی به کار باهاش علاقه دارم
    ممنون میشم راهنماییم کنید.

  12. بلابلب

    ۱ مرداد ۱۳۹۴

    آقا فیلمبرداری با DSLRمثل آب خوردن با سینی هر کاری ابزار خودش رو میخواهد در دنیای حرفه ای هیچ فیلم حرفه ای با دوربین عکاسی کار نمیشه پس به نظر شما دوربین فیلمبرداری را برای عمه من ساخته اند استفاده از دوربین عکاسی برای فیلمبرداری حرفه ای کار افراد کم بودجه است و کسانی که در آستانه ورود به دنیای آماتور هستند
    این صحبت را میخواین باور کنین یا نه

    1. farshad

      ۳۰ خرداد ۱۳۹۵

      دوست عزیز اتفاقا فهماندن اینکه راجع به هرچیزی نظر ندیم به شما و امثال شما مثل آب خوردن تو سینی هست..
      فیلم madmax که کلی جایزه برد و کاندید اسکار بود کلی از صحنه های میدانی شو با دوربین canon 5dmarkII گرفتن،نظری که شما می دید امکان داره روی یه بنده خدایی تاثیر بگیره که صدالبته با تجربه ای که من به دست آوردم دوستان هیچوقت نباید به نظرات استناد کنن و خودشون حتما تحقیق کنن چرا که امثالهم زیاد هستن در فضای مجازی!

  13. taghavi

    ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴

    باسلام وخسته نباشید.
    من حرفه ای نیستم اما دیدگاه جدی به این موضوع دارم.
    دوربین DSLR که عکس میگیره . فیلمبرداری میکنه . به اشتراک می گذاره . وووو

  14. mohammad

    ۲۴ فروردین ۱۳۹۴

    اگر زحمتی نیست پشت صحنه فیلم برداری با dslr و ساخت کلیپ رو هم بزارید با تشکر

  15. mohammad

    ۲۴ فروردین ۱۳۹۴

    با سلام و تشکر از سایت خوبتون که واقعا معلومات مارو بالا برده یک سوال داشتم که دوستمون هم تو نظرها گفته بودنند که چرا در حالت فول اچ دی فیلم تیک میزنه؟

    1. حسین

      ۴ آبان ۱۳۹۴

      با سلام . علت تیک زدن این است که از فلاش مموری با سرعت پائین استفاده می کنید . فلاش مموری برای فیلمبرداری بایدحداقل سرعتش چهارصد باشد .

  16. ahmad.gh

    ۲۸ دی ۱۳۹۳

    با سلام.
    ممنون از مطالب بسیار خوب و مفیدی که در این سایت برای ما ارائه میکنید.خیلی خوبه.
    اگر ممکن هست فیلم آموزشی یا پشت صحنه از فیلم برداری با دوربین های DSLR هم برامون بزارید.خیلی ممنون

    1. saman نویسنده

      ۲۸ دی ۱۳۹۳

      سلام خدمت شما

      پیشنهاد خیلی خوبیست. حتما برای فیلمبرداری هم آموزش ویدیویی و پشت صحنه خواهیم گذاشت.

      تشکر از شما

  17. رهگذر

    ۲۷ دی ۱۳۹۳

    مشکل اصلی حجم بسیار بالای فیلمه در کنون ۷۰۰ دی که واقعا فیلمبرداری بسیار خوبی رو ارائه میکنه و میتونین تنظیم کنین و بعد فیلم بگیرین مثل عکس! اما مشکل همون حجم بالاست و افت محسوس بعد از برگردوندن به mp4 هست با اونکه ام پی ۴ هم فوق اچ دی انتخاب میکنم!! مشکل بعدی اینه که شما خیلی متوجه نیستین ولی با زوم کردن عدسی و یا برعکس حرکاتتون به ضوح قابل درک میشه موقع نگاه کردن به فیلم البته زیاد فیلم نمیگیرم!! ولی این که به دوربین فشار میاد رو تا حالا نشنیده بودم یعنی واسش فکری نکردند؟؟

  18. Ahmad

    ۲۷ دی ۱۳۹۳

    سلام، می خواستم نظرتونو راجع بع فیلمبرداری دوربین ۷۰ دی کنن بگین…
    و اینکه از تاثیرات ایزو، دیافراگم، شاتر و … در فیلمبرداری بگید.
    نکته دیگر اینکه وقتی با یک DSLR فیلمبرداری می کنیم در کیفیت فول اچ دی و ۳۰ فریم بر ثانیه انگار فیلم تیک داره، یعنی حالت موشن می گیره.
    اما در کیفیت اچ دی و ۶۰ فریم بر ثانیه فیلم خیلی روون میشه، علت فقط فریم ریت فیلمه یا چیزهای دیگه هم تاثیر داره ؟
    و در نهایت چند لنز خوب برای فیلمبرداری معرفی کنید، (ترجیحا کنن)
    با سپاس

  19. رضا

    ۲۷ دی ۱۳۹۳

    سلام میخواستم بدونم ک وقتی با این دوربینا فیلم برداری میکنیم چ ضرر هایی برای دوربین داره ؟ رو سنسور فشار میاره؟ دوربینو ضعیف میکنه ؟ کیفیت و فوکوس تاثیر داره ؟ ممنونم توضیح بدید

  20. Sspirit_Photography

    ۲۷ دی ۱۳۹۳

    به نظر من فیلم برداری با دوربین های DSLR امروزه به یک کار به صرفه و خیلی با کیفیت بدل شده
    کیفیت فیلم هایی که با Canon 5D Mark III گرفته میشه واقعا در سطح بالایی و از دوستان من که با انی دوربین فقط فیلم برداری میکنن میگن که فوق العادس کیفیتش و اگه این کیفیت فوق العاده با یه ادیت فوق العاده همراه باشه میشه نور علی نور…من که موافقم،که هم از DSLR های امروزی میشه توقع بهترین کیفیت فیلم رو داشت هم بهترین کیفیت عکس رو ولی نباید این رو هم فراموش کنیم که فشاری که در طولانی مدت به دوربین عکاسی خیلی بیشتر از دوربین های فیلم برداری هستش…مرسی از سایت پربار لنزک


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *