ایده های پرتره کلاسیک – چگونه از هر لحظه زندگی مردم عکس بگیریم – قسمت اول

منظور ما از «ایده های پرتره کلاسیک» چیست؟ وقتی شما یک عکس واضح و با کیفیت از یک شخص می خواهید (یا چند نفر) به طوری که به بهترین شکل دیده شوند، بدون در نظر گرفتن هیچ چیز دیگری، این آن چیزی است که ما آن را «پرتره کلاسیک» می نامیم. ممکن است زیاد هیجان انگیز نباشد، اما احتمال اینکه مخاطب از عکس خود راضی باشد از هر سبک دیگری بیشتر است، چرا که آنها را در بهترین حالتاشان نشان می دهد!

در این آموزش ما قصد داریم بهترین نکات عکاسی پرتره کلاسیک را با شما در میان بگذاریم، و توصیه های ضروری در این شاخه را با در نظر گرفتن سوژه های مختلف در اختیار شما قرار دهیم.

ایده های پرتره کلاسیک برای اشخاص مختلف

شما دوربین، سوژه ای برای عکاسی و جایی برای عکس گرفتن دارید، اما روشهای بسیار زیاد و مختلفی در عکاسی پرتره وجود دارند که می تواند تصمیم گیری شما را برای چطور شروع کردن کارتان دشوار کند.

قبل از هر چیز تصمیم بگیرید که چه عکسی می خواهید از سوژه خود بگیرید، عکسی تمام قد، عکسی از صورت و قسمتی از شانه ها و یا عکسی از صورت که کل کادر را در بر بگیرد.

اگر بخواهید عکس تمام قد بگیرید قاعدتاً باید اجسامی که سوژه شما را احاطه کرده اند هم در کادر بیاورید، پس اگر می خواهید تمام قد عکس بگیرید به این مسأله فکر کنید که چه چیزی در اطراف سوژه در کادر باشد و چگونه چیده شده باشند.

برای عکسهایی که قرار است از شانه به بالای سوژه درون کادر باشد، پس زمینه زیاد مهم نیست، چرا که در هر صورت محو خواهد بود و چیز زیادی از آن دیده نمی شود، پس بهتر است از یک پس زمینه طبیعی و ترجیحاً خلوت و یا از یک پس زمینه با تضاد رنگی مناسب استفاده کنیم.

حال چیزی که باید درباره آن تصمیم بگیرید نگاه سوژه است، که آیا می خواهید سوژه به دوربین نگاه کند که در این صورت توجه بیننده را مستقیماً به خودش جلب می کند، یا می خواهید به سمت دیگری نگاه کند که در این صورت کمی حالت معمایی و زیرکانه به عکستان می دهد.

در نهایت باید نسبت به زاویه صورت سوژه تصمیم بگیرید. زاویه صورت اگر مستقیم رو به دوربین باشد خوب است، اما می تواند کمی مصنوعی و بی روح باشد. زاویه صورت در حالت سه رخ معمولاً نتیجه بهتری خواهد داشت.

ایده های پرتره کلاسیک برای آقایان و خانم ها

مناسبترین پرتره ها در محیطی کنترل شده و با ترکیب بندی و نورپردازی خاصی گرفته شده اند، به طوری که بهترین شرایط را نشان دهند.

همه دوست دارند در عکسهای پرتره به بهترین شکل دیده شوند، و به عنوان یک عکاس این وظیفه شماست که از آنها به بهترین شکل عکس بگیرید. ممکن است شما نظر دیگری داشته باشید، اما حداقل مخاطب از شما این انتظار را دارد.

عکاسی پرتره فقط به ثبت بهترین حالت سوژه ختم نمی شود، شما باید شخصیت، زندگی و چیزهایی که در زندگی شخص می گذرد را نشان دهید. شما باید چیزی بیشتر از یک ظاهر زیبا از شخصیت سوژه تان را نشان دهید.

این یعنی یک مرز باریکی بین یک تملق غیر واقعی و یک حقیقت نه چندان زیبا وجود دارد، و این شمایید که تصمیم می گیرید این مرز را کجا قرار دهید و این دو تناقض را چگونه و در چه حد در کنار هم به نمایش بگذارید.

در نظر داشته باشید که بعضی اشخاص در هر صورت از چهره خود در عکس راضی نیستند و این مشکل شما نیست، و از آنجایی که آنها خود عکاس نیستند شاید در جایگاهی نباشند که بتوانند بهترین شکل را در عکس ببینند و آن را درک کنند.

در نهایت بهترین راهنما غریزه شما و دوستان و آشنایانی هستند که بی طرفانه کارهای شما را دنبال می کنند.

با تمام این حرفها شما عکسهایی که مخاطب شما می خواهد را بگیرید، اما در کنارش چند عکس که به نظر خود شما خوب است هم بگیرید و بعد این عکسها را با هم مقایسه کنید و تفاوت هایشان را پیدا کنید.

روش نورپردازی، ژست و ترکیب بندی ای که در کارتان اجرا می کنید با توجه به مرد و یا زن بودن مدلتان باید متفاوت باشد.

اکثر مردم (حتی خود مخاطب) ترجیح می دهند عکسهایی که از خانم ها گرفته میشود نور ملایم و حالت لطیفی داشته باشد.

شما نمی توانید این کار را با فلاش روی دوربین انجام دهید. فلاش روی دوربین خیلی خشن و محدود است. بهتر است برای رسیدن به نور مناسبی برای عکاسی از یک خانم تجهیزات نورپردازی خانگی تهیه کنید و یا با استفاده از نور طبیعی و یک سه پایه به نور مطلوب برسید.

بهتر است قبل از عکاسی به صورت مدل خود نگاه کنید و بهترین زاویه را پیدا کنید. هیچ شخصی دو طرف صورتش کاملاً قرینه هم نیست، و اگر قبلاً هم عکس پرتره حرفه ای گرفته باشند، ممکن است خودشان بدانند که چه زاویه ای از صورتشان جلوه زیباتری دارد.

عکاسی پرتره هم می تواند در محیط بسته گرفته شود و هم در محیط های باز. در محیط های بسته شما نور کمتری دارید، اما کنترل بیشتری خواهید داشت، اما در محیط باز شما نور خوبی دارید، اما کنترل کمتری روی عکستان خواهید داشت.

به طور معمول عکاسی در محیط باز بسیار راحتتر است چرا که با وجود نور مناسب شما فقط با فشردن دکمه شاتر می توانید به عکس خوبی برسید، اما اگر در ترکیب بندی و ژست و… دقت لازم را نکنید ممکن است عکستان در حد یک عکاس ابتدایی به نظر برسد.

در نهایت، حواستان به پس زمینه در عکس باشد، پس زمینه باید به سوژه جلوه دهد و نباید حواس بیننده را به خود پرت کند. برای این کار می توانید به راحتی از یک دیوار سفید استفاده کنید.

نورپردازی عکاسی پرتره کلاسیک برای آقایان

شما می توانید همان نورپردازی ای که برای عکاسی پرتره خانم ها استفاده می کنید را برای آقایان نیز استفاده کنید، اما خیلی از مردان نورهای خشن تر و مهیج تر را ترجیح می دهند.

اگر فرصت کردید نگاهی به عکسهای Karsh بیاندازید، مخصوصاً عکسهایی که از Winston Chuchill و George Bernard Shaw گرفته است.

درست است، این روش به صورت سیاه و سفید خیلی بهتر جلوه می کند، این عکسها جزئیات صورت را بیشتر نشان می دهند، اما مرد ها معمولاً مشکلی با دیده شدن چین و چروک و لک های صورتشان ندارند، بلکه آنها می خواهند قوی، با ابهت و با شخصیت دیده شوند.

برای رسیدن به چنین نتیجه ای می توانید از نور قوی تر و مستقیم تر به سمت سوژه استفاده کنید. شاید بهتر باشد چند چیز دیگر هم به عکستان اضافه کنید، مثلاً وسیله ای که مردی که از او عکس می گیرید بتواند از آن استفاده کند تا در نتیجه عکس جذاب تری داشته باشید.

برای گرفتن عکسهای پرتره از خانم ها باید تمرکزتان روی زیبایی و آقایان تمرکزتان روی شخصیت باشد.

در قسمت دوم این مطلب، ایده های عکس های پرتره کلاسیک را برای سوژه های مسن تر بررسی خواهیم کرد.

م

منبع

برگرفته از: Digital Camera World

نظرات شما

  1. علی نیک سرشت

    ۱۷ تیر ۱۳۹۵

    سلام و خسته نباشید.
    واقعا مطالب بسیار مفیدی رو ذکر میکنین.نکته قابل توجه، سلیس و روان بودن مطالب، جهت آموزش است.
    با تشکر از همت شما.

  2. علی

    ۱۱ بهمن ۱۳۹۳

    سلام خیلی جالب نبود ولی کار راه انداز بود درکل ممنون.تشکر

  3. محمد علی

    ۲۴ مهر ۱۳۹۳

    دست و پنجه دست اندرکاران لنزک درد نکند .مرسی .عالیه

  4. حامد

    ۲۸ فروردین ۱۳۹۳

    خسته نباشید
    بابا همهی مطالب حرف نداره
    یکه کیههههههههههههه

  5. آرش

    ۲۹ آذر ۱۳۹۲

    باسلام؛سایت بی انتهامفیدی دارید؛مدتی ست هرروز آنراپی میگیرم؛
    از “یوسف کارش” نوشتید؛من روش چنین عکاسی ای راکه باتحریک وعصبانیت ویابروزحسی ازحسهای فرد است نمیپسندم،گرچه عکسها دراین روش بطورخارق العاده ای قابل تأمل ومفهومی هستند!
    خواهشم این است که کمی درمورد این عکاس وعکاسی او بنویسید؛
    باتشکر؛

    1. زند

      ۲۹ آذر ۱۳۹۲

      سلام خدمت شما

      ضمن تشکر از نظر شما، خوشحالیم که لنزک را دنبال می کنید. یوسف کارش می گفت «درون هر مرد و زنی رازی نهفته‌است و من به عنوان یک عکاس وظیفه دارم تا این را در لحظه‌ای که عکس می‌گیرم فاش کنم.»، بله، پیشنهاد بسیار خوبی است. چراکه ما تا کنون معمولا به عکاسان معاصر پرداخته ایم. خیلی خوب خواهد شد که در مورد عکاسان گذشته هم بنویسیم و آثار آنان را به نمایش بگذاریم. در مورد تحریک و عصبانیتی که فرمودید من شخصا در کار های وی مشاهده نکرده ام، اما نظر شما محترم است.

      با احترام

      با احترام

      1. آرش

        ۲۹ آذر ۱۳۹۲

        با سلام دوباره و تشکر بی انتها بابت پاسخ سریعتان.
        بله آشنایی مختصری با ایشان و کارهای ایشان دارم، لکن منظورم عکس هایی که ایشان گرفته اند نبود؛ مدنظرم بیشتر “نوع و روش عکاسی اش” بود. حقیقت امر این است که تصاویری که ایشان گرفته اند زیبایی محضی دارد که در کمتر عکسی دیده می شود.
        بگذریم!
        انشالله در فرصتی مناسب و درباره مطلبی مناسبتر هم می خوانیم و هم می نویسیم.
        موفق باشید.
        ——————————–
        شما را همچنان دنبال می کنم.

        1. زند

          ۳۰ آذر ۱۳۹۲

          سلام و احترام

          تشکر از اینکه نظرات خودتان را با لنزک و خوانندگانش مطرح می کنید.


لطفا نظرتان در مورد مطلب را در اینجا مطرح نمایید. اگر سوالی دارید، در بخش پرسش و پاسخ مطرح نمایید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *