به محض فشردن دکمهی شاتر دوربین عملیات فوکوس را شروع میکند، ولی سوال اینجاست که دقیقا بر چه چیزی فوکوس میکند؟ این سوالی است که حتما باید از خود بپرسید، چراکه اتوفوکوس یا فوکوس خودکار همیشه بر محل یا سوژهی مورد نظر شما فوکوس نمیکند. در این مطلب لنزک، به کمک برگه تقلب، چگونگی استفاده از یک نقطه اتوفوکوس (AF point) را نشانتان میدهیم تا فوکوس شارپ و واضحتری داشته باشید.
در واقع دوربین در کادر خود چندین نقطه فوکوس دارد. به طور پیشفرض نقطه فوکوس را به طور خودکار انتخاب میکند و بر نزدیکترین سوژه به دوربین فوکوس می کند. معمولا این موضوع مشکلی ایجاد نمیکند ولی همیشه اینطور نیست، به همین علت عکاسان ترجیح میدهند که نقطه فوکوس را خودشان انتخاب کنند.
حالا منظور چیست؟
بهترین مد اتوفوکوس برای کنترل فوکوس استفاده از مد اتوفوکوس تک نقطهای (Single Point AF mode) میباشد. در این مد شما میتوانید از انتخاب کنندههای پشت دوربین استفاده کرده و نقطه فوکوس را به هر جا که در کادر میخواهید جا به جا کنید (وقتی انتخابشان کردید، در منظره یاب به رنگ قرمز مشخص میشوند).
البته برای اینکار راه سریعتری نیز وجود دارد. اول نقطه اتوفوکوس مرکزی را انتخاب نمایید. سپس کادربندی را به نحوی انجام دهید که سوژه در مرکز منظره یاب باشد (حتی اگر این ترکیب بندی مورد نظر و نهایی شما نیست).
حالا شاتر را تا نیمه فشار دهید تا فوکوس قفل شود. دکمه شاتر را همینطور نگه دارید، مجددا کادربندی را انجام داده و دکمه شاتر را تا آخر بفشارید. این روش «تا نیمه فشار دادن دکمه» راه بسیار خوبی برای حل مشکلات (لگهای) فوکوس میباشد.
دوربینهای امروزی فوکوس سریعی دارند، ولی اینکار همچنان حدود نیم ثانیه زمان میبرد. اما اگر دوربین از قبل فوکوس باشد و آماده باشید، وقتی که دکمهی شاتر را بزنید عکس بی درنگ ثبت میشود.
تا نیمه فشار دادن دکمه شاتر، فوکوس و نوردهی را قفل میکند. اگر میخواهید تنها فوکوس قفل شود از دکمهی AE-L/AF-L روی دوربینتان استفاده نمایید. شما میتوانید از منوی Setup دوربین استفاده کرده و این را تنظیم نمایید تا وقتی که دکمه شاتر را میزنید و نگه میدارید فوکوس قفل شود.
در پایین برگه تقلبی قرار دارد که با آن میتوانید این موارد را راحتتر به خاطر بسپارید.
فوکوس شارپتر
با فعال بودن تمامی نقاط اتوفوکوس، دوربین در مورد محل فوکوس تصمیم گیری میکند. ولی همیشه این عمل به درستی انجام نمیگیرد. در اینجا نکاتی در اختیارتان قرار میدهیم که با استفاده از آن ها نتایج بهتری بگیرید.
یک نقطه اتوفوکوس انتخاب کنید
با توجه به دوربینی که در اختیار دارید، شما میتوانید از کلید گردان کنترل یا دکمههای جهت دار برای انتخاب نقطه اتوفوکوس به طور مستقیم استفاده نمایید. شاید نیاز باشد قبل از آن دکمه انتخاب دیگری را فشار دهید.
سوژه را متمایز کنید
نقطه اتوفوکوسی را انتخاب نمایید که اکثر جزئیات مهم را پوشش دهد، مثل چشم سوژه در عکسهای پرتره.
فوکوس و کادربندی مجدد
اگر نقطه اتوفوکوس روی سوژه نبود، دوربین را حرکت دهید تا در یک خط قرار گیرند. دکمه شاتر را تا نیمه فشار دهید تا فوکوس قفل شود و سپس کادربندی را مجددا انجام دهید. اینکار تنها در حالت اتوفوکوس تک عکس (One Shot) امکان پذیر است.
منبع
برگرفته از: Digital Camera World
۳۰ فروردین ۱۳۹۹
میشه لطفا یک ویدیو از تنظیمات صحیح دوربین نیکون دی ۷۲۰۰بزارید البته به غیر از ایزو و سرعت شاتر و دیافراگم که دست خودمونه،چند وقته دارم حس میکنم دوربینم عکسای واضح نداره و رنگ ها رو خوب نشون نمیده و اینکه انگار نور رو نمیتونه کنترل کنه ،لطفا راهنماییم کنین
۳۰ مهر ۱۳۹۵
به نظرم توضیحی که دادین بسیار مفید و کاربردی بود ولی حتما گوشزد کنید که این حالت فوکوس در one shot امکانپذیره.
۱۰ آبان ۱۳۹۴
ولی برای من بازم یکم تار میشه وقتی عکس داخل دوربین رو میبینم خیلی واضحه اما وقتی انتقال میدم به لب تاب کاملا یه لایه تاری رو میبینم که خیلی شارپ نیست عکسام
باید چکار کنم این یکم تاری کحو بشه 🙁
۱۶ شهریور ۱۳۹۵
منم برروی سوژه فوکوس میکنم ولی بازک چشماش واضح نیست…کلافه شدم از بس نمیدونم چه کنم؟؟؟؟
۲۸ تیر ۱۳۹۶
بستگی به نرم افزار دیدن عکس هم میتونه باشه.
مثلا نرم افزار Picasso عکس ها رو تار نشون میده در حالیکه همون عکس با Photo Viewer ویندوز شارپنس واقعی خودش رو داره.